logo ontdek kroatie

Nin 

Een pittoresk stadje met een gezellig centrum vol met restaurants en bars!

Top 3 populairste overnachtingen in Nin

Nin Kroatië bezoeken? Bekijk de complete reisgids met alles wat er te zien en te doen is!

Het pittoreske stadje Nin is de thuisbasis van 1500 mensen en ligt op zo’n 20 minuten rijden van de stad Zadar. Nin ligt op een klein rond eiland omgeven door een ondiepe lagune en kun je bereiken door de twee stenen bruggen die verbonden zijn met het vaste land. Wat wij persoonlijk erg leuk vonden aan Nin is het centrum met talloze leuke restaurantjes en barretjes, de keuze is hier reuze!

De Dalmatische kust van Kroatië staat bekend om haar prachtige eilandjes, witte stranden en om de oude dorpjes waar culinair genieten prioriteit nummer één is! Maar als je denkt aan Dalmatië, dan denk je waarschijnlijk vooral aan de bekende steden zoals DubrovnikSplit en Zadar. Toch is er buiten deze steden ook veel moois te ontdekken, zoals bijvoorbeeld het stadje Nin.

Een klein stadje dichtbij Zadar dat veel te bieden heeft

Het schilderachtige stadscentrum van Nin waar de geplaveide straten en eeuwenoude gebouwen nog steeds de dienst uit maken is in onze ogen een groot pluspunt van dit plaatsje. Je gaat even helemaal terug in de tijd terwijl je nog steeds de Kroatische entourage proeft. Hier heb jij een brede keuze aan mooie zandstranden, kun jij jezelf genezen van diverse ziektebeelden met de geneeskrachtige modder en ontdek jij het bijzondere ecosysteem van de omgeving.

Nin is vooral beroemd geworden door haar zoutpannen, die nog steeds in gebruik zijn. Er is relatief veel te zien voor een klein stadje met de omvang zoals dat van Nin. In deze reisgids nemen we jou mee en bespreken we de hoogtepunten, bezienswaardigheden, stranden, restaurants en geven we je de beste overnachtingsopties.

Wat te doen in Nin?

In het bezienswaardige Nin is er genoeg te zien en te beleven! Lees ons artikel rustig door of klik op de onderstaande links om direct meer te lezen over een desbetreffend onderwerp.

Vakantie in Nin - onze tips!

Je bent aan het kijken om te overnachten in Nin? Goed idee! Hoewel Nin zelf veel kleine hotels en appartementen kent, is het aanbod in het naastgelegen Zadar daarin tegen veel uitgebreider. By far de meest populaire overnachting in Nin is verblijven op Camping Zaton Holiday. Hier kun jij overnachten op je eigen staanplaats, stacaravan, glamping accommodatie en ook luxe mobile homes. Liever niet verblijven op een camping, maar wel in de buurt van Nin? Overweeg dan eens de top 5 populairste en meest geboekte overnachtingen in de buurt:

Voordelig Nin boeken? Bekijk aanbod van de top 5 aanbieders!

Bezienswaardigheden

Het kleine stadje Nin herbergt een hele hoop aan bezienswaardigheden die je gezien moet hebben. Van de zoutproductie en Romeinse overblijfselen tot het bekijken van de bijzondere natuur in de omgeving. Dit zijn de mooiste en meest bijzondere bezienswaardigheden van Nin:

Het modderbad van NIn

Genees jezelf in het modderbad van Nin

De must visit van Nin is met afstand de Nin-Lagune! De natuurlijke peloid (modder) in de Nin-Lagune heeft een helende werking op verschillende menselijke aandoeningen. Door het microklimaat, het zoete water van de lagune, de planten die alleen hier groeien en de mineralen uit de Adriatische Zee, is de modder ideaal voor de behandeling van reumatische infecties, metabole botziekten, huidaandoeningen, gynaecologische problemen en afwijkingen aan het bewegingsapparaat.

Al tientallen jaren hebben duizenden mensen de effectiviteit van deze modder getest bij het behandelen van verschillende aandoeningen, zoals reumatische aandoeningen, problemen met het spier- en skeletstelsel, vrouwelijke onvruchtbaarheid en verschillende huidziekten. De therapie omvat het bedekken van het lichaam met modder, zonnebaden op het strand en het afspoelen van de modder met warm zeewater.

De behandeling gaat eeuwen terug, getuige de Romeinse schoorstenen die in het gebied zijn opgegraven en gebruikt werden in baden. De afgelopen jaren hebben duizenden patiënten op advies van het ziekenhuis van Zadar voor deze bijzondere behandeling gekozen en met succes! Als je er toch bent, waarom zou je dan ook niet deze plek bezoeken?

Nin saltworks

Proef het duurzame zout van Nin Saltworks 

Ontdek zelf de eeuwenoude traditie van zoutproductie en proef het verschil tussen natuurlijk zeezout en steenzout bij de zoutpannen van Nin Saltworks. Al sinds de tijd van het Romeinse Rijk wordt het zeewater en de natuurlijke elementen van Nin gebruikt om zout te produceren. Dit zout was zo kostbaar dat het ooit werd gebruikt als compensatie voor Romeinse soldaten. Het zout wordt hier niet door mens- en machines gemaakt, maar echt puur door de natuur.

Wat het zout van Nin Saltworks zo bijzonder maakt, is dat het natuurlijk zeezout is, verzameld uit de Nin-lagune en gefilterd door een biologisch filter genaamd Petula. Dit resulteert in een 100% natuurlijk zeezout dat van uitzonderlijke zuiverheid is en boordevol gezonde mineralen zit, zoals ijzer en magnesium. Dit zijn een van de belangrijkste mineralen die het menselijk lichaam kan gebruiken.

Een bezoek brengen aan de zoutpannen van Nin én het museum “huis van zout” is dan ook een leuk uitstapje. Het zoutmuseum vertelt je meer over de zoutproductie en de geschiedenis ervan. Aan de hand van foto’s zie je hoe de productie vroeger werd uitgevoerd, welke werkinstrumenten daarbij werden gebruikt en ook hoe het vervoerd werd.

Het zout meenemen van Nin Saltworks is zowel leuk als souvenir voor thuis, maar ook om het over het vlees van de BBQ te strooien!

Ontdek het bijzondere ecosysteem van de omgeving

Nin Kroatie natuurDe prachtige natuur, unieke ecosystemen en schitterende stranden van Nin en de omgeving zijn slechts paar argumenten waarom dit gebied een bezoek waard is. De gemeenschap van Nin beschermt en behoudt het unieke en kostbare ecosysteem met behulp van restauratie- en educatieve programma’s. Het is een natura 2000 gebied, wat betekent dat het beschermd natuurgebied is.

Met +250 verschillende vogelsoorten zoals ijsvogels en zilverreigers en talloze bedreige plantensoorten is dit een must-visit voor elke natuurliefhebber. Het behoud van de natuur wordt uitgevoerd volgens de criteria van ‘s wereld grootste gecoördineerde netwerkbeschermingsgebieden. Dit geeft wel aan hoe belangrijk en bijzonder dit natuurgebied is.

Aanschouw de kleinste kathedraal ter wereld

Kleine kathedraal in Nin KroatieDe kerk van het heilige kruis is door bekende Engelse architect Thomas Jackson “de kleinste kathedraal ter wereld” genoemd. Voor de gemeente Nin is dit het meest waardevolle overgebleven monument van de vroege Kroatische religieuze architectuur uit de 9e eeuw. Het is het enige religieuze object in Nin dat sinds de bouw tot nu toe volledig intact is gebleven en daarom extra bijzonder.

Door de ligging domineert deze kerk het gebied waar het staat en is het een van de symbolen van Nin. De kerk is gebouwd op de overblijfselen van oude huizen die zelfs vandaag de dag nog zichtbaar zijn. Het diende tijdens het bewind van de Kroatische koningen als hofkapel voor het nabijgelegen hof van de hertog.

De kleinste kathedraal ter wereld is bijzonder vanwege de positie van de ramen en de hoek van de lichtinval. Hierdoor dient het als een soort kalender en kan de exacte datum van de equinox en zonnewende worden bepaald.

Ga terug de tijd in bij de Romeinse Tempel

Nin Romeinse Tempel

In het centrum van Nin, op de plek van het voormalige Romeinse forum, liggen de overblijfselen van een Romeinse tempel. Deze tempel dateert uit de late 1e eeuw na Christus en werd gebouwd tijdens het bewind van de Romeinse keizer Vespasianus. Met zijn 33 meter lengte en 23,5 meter breedte was dit de grootste tempel aan de oostkust van de Adriatische Zee.

Binnenin waren er drie kamers, waar hoogstwaarschijnlijk beelden van goden werden geplaatst. De gevel is voorzien van een inscriptie met de naam van de keizer Vespasianus en een Korinthische zuil met een oorspronkelijke hoogte van 17 meter prijkt op het podium van de tempel.

Doe een wens door over de teen van Gregorius van Nin te wrijven

Nin voet

In het centrum van Nin staat een trots bronzen beeld van bisschop Gregor van Nin waar je volgens de legende een wens kan doen door erover heen te wrijven. Gregor van Nin was een belangrijke figuur in de Kroatische geschiedenis, omdat hij zich verzette tegen de paus en pleitte voor het gebruik van de lokale taal tijdens de mis.

Het grote bronzen beeld van hem in Nin, ontworpen door de beroemdste beeldhouwer van Kroatië, Ivan Meštrović, is echt indrukwekkend. Als je niet bekend bent met het werk van Meštrović, moet je zeker een kijkje nemen. Kus de linker glazende linker teen, doe een wens en hij zal uitkomen hebben we ons laten vertellen.

Het museum van Nin oudheden

Museum van Nin

Ontdek de geschiedenis van Nin tijdens een bezoek aan het Museum van Nin Oudheden. De belangstelling voor archeologische opgravingen in dit gebied dateert al van lang geleden, en vanaf het einde van de 19e eeuw zijn er steeds meer exposities bijgekomen.

Hier worden exposities in zeven aparte kamers tentoongesteld die alle belangrijke historische periodes in de ontwikkeling van Nin vastleggen. Er zijn archeologische, thema- en itemgidsen, reconstructies, maquettes, foto’s en plattegronden te bekijken in het museum.

Het museum herbergt ook waardevolle vondsten, zoals twee originele oude Kroatische boten uit de 11e eeuw genaamd Condura Croatica. Daarnaast is een replica van de boot Serilia Liburnica uit de 1e eeuw hier ook te zien.

Campings Nin - onze tips

Nin is een klein stadje in Kroatië, met veel goede campings gelegen aan zee in de buurt. Het is mede daarom een uitstekende bestemming om te kamperen op één van de leuke campings! Er zijn een aantal campings in en rond Nin/Zadar die absoluut het overwegen waard zijn. Het maximale uit je vakantie halen doe je op één van de veelzijdige campings hieronder!

camping zaton holiday resort in kroatie
Zadar op 15 km!
Zadar - Dalmatië

Camping Zaton

De mooiste stranden van Nin

Voor zo’n klein plaatsje heeft Nin verrassend mooie stranden in de omgeving. Met maar liefst 8.000 meter aan stranden is Nin de perfecte bestemming voor zonaanbidders en strandliefhebbers. Het meest bekende strand is het drie kilometer lange Queen’s Beach, waar zelfs de koninklijke familie van Kroatië kwam om te ontspannen.

Maar er zijn nog meer pareltjes in Nin, zoals Ždrijac, Prodorica, Bilotnjak en Zaton Holiday Resort. Het laatstgenoemde strand is zelfs bekroond met de prestigieuze Blauwe Vlag, een internationaal keurmerk voor kwaliteit en faciliteiten. Dit is tevens een van de beste campings in heel Kroatië, zeker het overwegen waard dus! Hieronder vind je de mooiste stranden van Nin:

Nin Queen Beach Kroatie

Queens Beach

Op slechts een paar minuten afstand van de zoutpannenn ligt het beroemde Queen’s Beach, gerangschikt als een van de mooiste zandstranden ter wereld door het American Travel Channel. Dit prachtige zandstrand wordt omringd wordt door helder, schoon en ondiep water en is uniek in zijn vorm en grootte.

Queens Beach in Nin is een van de meest kindvriendelijke stranden in de regio vanwege het zand en het ondiepe water. Een klein nadeel is dat er weinig schaduw is op Queens Beach, maar dat mag de pret niet drukken. En als je dan toch in de buurt bent, breng dan zeker ook een bezoekje aan de pannenkoekenkraam en de slushy-ijsdranken vlakbij het strand. Want zeg nou zelf, wat is een strandbezoek zonder lekkere versnaperingen?

In de buurt ligt Mud Beach (het modderstrand) dit is de grootste locatie van geneeskrachtige modder van Kroatië waar we het zojuist al over hebben gehad. Combineer Queens beach dan ook zeker met jezelf insmeren met deze geneeskrachtige modder. TIP: wil je hier ook overnachten? Dan is Queen Beach Apartments een dikke aanrader!

Queens beach in het plaatsje ninNinska Laguna

Het Ninska Laguna strand in Nin is een bijzondere landtong waarbij je tot heel ver het water in kunt zonder echt de diepte in te gaan. Dit prachtige zandstrand is niet alleen populair bij toeristen, maar ook de lokale bevolking waardeert deze plek enorm. Vooral gezinnen met kleine kinderen genieten hier vanwege het veilige, kniediepe water waarin de kleintjes kunnen spelen. Vanaf Camping Holiday Zaton is Ninska Laguna gemakkelijk en snel te bereiken.

Er is een bar, toiletten, en sportattracties zoals een vliegschool en verhuur van wateruitrusting. Voor een heerlijk drankje en een hapje kun je terecht bij een van de vele snackbars en cafés. Toiletten zijn hier gratis en het water is hier lekker warm, kinderen gaan dit heerlijk vinden!

camping zaton in zadarZaton Holiday Beach

Het 1,5 kilometer lange familiestrand biedt afwisseling tussen kiezel-, beton- en zandstroken, de keuze qua type strand is dus aan jou! Het strand van Camping Zaton Holiday heeft niet voor niets de Blauwe Vlag gewonnen vanwege de goede infrastructuur, schoonheid en waterkwaliteit.

Helaas zijn de strandbedden en parasols wel prijzig, maar de beachbar Val maakt veel goed met goede muziek, stevige cocktails en een vriendelijke bediening. Verblijven op Camping Zaton Holiday is een veel gemaakte keuze, deze camping heeft tenslotte alles wat je van een goede camping zou verwachten. Overigens moeten we er wel bij vermelden dat de camping druk en massaal kan zijn, houdt hier dus zeker rekening mee tijdens het overwegen.

Top 5 overnachtingen in Nin

Dit zijn de vijf meest geboekte hotels overnachtingen in Nin:

Toch liever op een camping overnachten? Check dan ook de populairste campings in de buurt van Zadar

Falkensteiner Resort in Zadar

TIP: Falkensteiner Zadar

Restaurants

Het selecteren van leuke restaurantjes in Nin was een vrij lastige opgave, hier zijn gewoon heel veel goede horecagelegenheden die het geld waard zijn om te bezoeken. Met hulp van Tripadvisor hebben wij de volgende restaurants geselecteerd en vervolgens zelf bezocht. Dit zijn in onze ogen de leukste en beste restaurants in het centrum van Nin:

Pizzeria Peperoni

Een hapje eten bij het beste en meest populaire restaurant van Nin doe je bij Pizzeria Peperoni. Met een gevarieerd (Italiaans) menu om uit te kiezen, zit je hier zeker goed. De pizza’s worden bereid in een authentieke steenoven, ze hebben een heerlijke bodem en zijn zeer vors belegd toen wij er waren.

En als je met de kids op stap bent, heeft Pizzeria Peperoni een geweldige oplossing: een pizza delen die half-half is belegd. Kinderen zullen deze geweldig vinden! Pizzeria Peperoni ligt midden in centrum van Nin en als je geluk hebt kun je gezellig buiten op het terras eten. Nog niet overtuigd? Lees dan maar eens de honderden reviews op Tripadvisor, dat was ook de redenen dat wij voor deze pizzeria hebben gekozen.

Mad Duck – Burger & Pizza Bar

De locatie van dit restaurant is top, midden in het centrum van het pittoreske Nin met een eigen patio. De patio is de perfecte plek om lekker achterover te leunen en te genieten van een mega lekkere burger of pizza. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het hier altijd gezellig druk is bij Restaurant Mad Duck.

Bij binnenkomst voel je je gelijk op je gemak door de vriendelijke bediening en de gezellige sfeer, hier krijg jij echt het Kroatische vakantiegevoel. Het vlees is van goede kwaliteit en de ingrediënten worden hier optimaal gebruikt. Naast dat de hamburgers hier echt goed smaken, is de tonijnsalade echt een aanrader!

Gostionica Sokol / Tartaro

Gostionica Sokol / Tartaro is een klein, maar populair restaurantje op de hoek van de straat in het centrum van Nin. Het restaurant heeft een simpel, maar kwalitatief menu met heerlijke vlees- en visgerechten. Het uitzicht op de gril vanaf het buitenterras maakt een hapje eten hier nét iets beter.

De bediening is ontzettend vriendelijk en gastvrij, wat het geheel afmaakt. Hier word je echt in de watten gelegd. De sfeer, de grillgerechten en de service zijn hier gewoon top, echt een aanrader om te bezoeken in Nin!

“Ervaar de ongerepte natuur en de prachtige landschappen van Kroatië tijdens een boottocht vanuit Zadar naar de Kornati en Telašćica nationale parken. Bewonder indrukwekkende kliffen, turquoise baaien en onbewoonde eilanden!”

Combineer Nin met een populaire camping in de regio

Populaire excursies in de omgeving

Meer leuke plaatsen in de regio

Pakoštane

Primošten

Korcula

Brac

Nationaal Park Krka

Hvar

Omiš

Vodice