De complete reisgids voor de Krka Watervallen!

In Dalmatië op ongeveer 20 minuten rijden van Šibenik ligt het Nationaal Park Krka (ook wel de Krka Watervallen genoemd), een schitterend natuurpark met watervallen, riviertjes, beekjes en nostalgische gebouwen. Net als de Plitvicemeren, herbergt het Krka National Park weelderige meren en verbluffend mooie watervallen. Dus als je Dalmatië in Kroatië bezoekt, mag je deze juweel niet missen!

De natuur van de krka watervallen
Wandelpaden bij de krka watervallen
Het klooster bij nationaal park krka
krka-watervallen-natuur
krka-watervallen-wandelpaden
krka-watervallen-klooster
previous arrow
next arrow

Het water is verbazingwekkend helder,  je ziet er veel vissen, verschillende kikkers en de mooiste vogels voorbij komen. Bovendien wordt je beloond met een prachtig uitzicht op de Krka Watervallen. Vanuit Skradin vertrekt er in het hoogseizoen elk uur een boot naar de Krka watervallen, ook is het mogelijk om naar Lozovac te rijden en vanuit deze kant het park te betreden.

Het is aangeraden om op tijd te vertrekken, om zo de extreme hitte en drukte te vermijden. Bekijk hieronder onze tips en informatie om goed voorbereid op stap te gaan!

Ook veel gelezen: dé top 25 camping van Kroatië + handige tips

Wat is er te zien en te doen?

Het Nationaal Park Krka is één van de grootste natuurparken van Kroatië met veel bezienswaardigheden, activiteiten, accommodaties en dat roept bij veel toeristen vragen op. In dit artikel hebben geven we je informatie, unieke tips en proberen we zoveel mogelijk antwoord te geven op veel gestelde vragen. Lees ons artikel rustig door of klik op de onderstaande links om direct meer te lezen over een desbetreffend onderwerp. Veel lees plezier!

Tickets

Tickets zijn verkrijgbaar bij verschillende ingangen in het park en je kunt ze op de dag zelf ter plaatse aanschaffen. Houdt er echter wel rekening mee dat in de zomermaanden het maximum aantal bezoekers van de Krka watervallen 10.000 is, en dat dit meestal al in de ochtend is.

Ga daarom op tijd naar het park (8 uur gaat het park open) en voorkom dat je lang moet wachten om naar binnen te mogen. Naast dat het in de vroeg in de ochtend veel rustiger is, is het ook qua temperatuur veel beter om uit te houden. Ook is het mogelijk om online tickets te halen voor het Nationaal Park Krka, klik hier voor meer informatie.

Entreeprijzen 2023

Juni, juli, augustus, september:
Volwassenen: €27,- (200 kuna)
Kinderen (7-18): €16,- (120 kuna, na 4 uur; 90 kuna)

April, mei, oktober:
Volwassenen: €13,50 (100 kuna)
Kinderen (7-18): €11,- (80 kuna)

November, december, januari, februari, maart:
Volwassenen: €4,- (30 kuna)
Kinderen (7-18): €3,- (20 kuna)

Skradinski Buk

Het Nationaal Park Krka staat bekend om de watervallen rondom de Skradinski Buk, dit zijn de grootste watervallen van het park. De 800 meter lange waterval van Skradinski Buk daalt bijna 46 meter voordat hij in het lager gelegen meer stort. In de buurt is een cluster van historische molenhuisjes omgebouwd tot ambachtelijke werkplaatsen, souvenirwinkels en eetgelegenheden. Rondom de Skradinski Buk kun je verschillende wandelroutes afleggen over de aangelegde wandelpaden die over en langs het moeras lopen.

De krka watervallen ook wel nationaal park krka genoemd in kroatië
krka-watervallen-kroatie-krka

Je loopt dan langs verschillende watervallen, riviertjes en beekjes. Als je de trap naar boven volgt kom je langs nostalgische huisjes, watermolens, een kerkje en een smederij. Het park heeft veel wandelpaden aangelegd en zo is het dus ook voor mensen die slecht te been zijn de moeite waard om het park te bezoeken en de verschillende watervallen, riviertjes en beekjes te bekijken. Vanaf de ingang van Lozovac brengen bussen (gratis bij toegang tot het park) bezoekers van de grote parkeerplaats (ook gratis) over een kronkelige weg naar Skradinski Buk.

Visovac eiland

Het klooster eiland bij de Krka watervallenVisovac is een klein eiland gelegen tussen de Skradinski Buk en de Roski Buk waterval. Dagelijks vertrekken er verschillende boten naar het eiland om de bezienswaardigheden van dit eiland te bekijken. Tijdens de excursie krijg je een rondleiding door het in de 14e eeuw gebouwde Visovac klooster, de kerk en het museum. Het kleine eiland Visovac in de rivier Krka werd in 1445 gesticht door Franciscaner monniken, die in dat jaar oorspronkelijk een klooster bouwden (later gesloopt en in de 18e eeuw herbouwd) en een kerk in 1576. Het klooster bevat een aantal goed bewaarde kunstvoorwerpen en een bibliotheek.

Om een bezoek aan het Visovac eiland nog iets bijzonder te maken, kun je een gids te huren die je alles vertelt over de geschiedenis van het eiland. Leuk feitje: op het eiland wonen nog steeds Franciscaner monniken die het eiland onderhouden.

Roški Slap

Roski Slap waterval De Roški Slap is een ander beroemd gezicht bij de Krka Watervallen. Een serie van 12 watervallen in een ruimte van 450 meter, de grootste is iets meer dan 22 meter hoog en 60 meter breed. Voor de rust, kun je de Roški Slap watervallen het beste opzoeken wanneer je een bezoek brengt aan het Nationaal Park Krka. Hoewel hier de watervallen niet zo hoog en spectaculair zijn als bij de Skrandinski Buk, is het hier wel veel rustiger! Je kunt er tevens fantastisch wandelen.

Bij het kopen van een dag ticket wordt overigens niet vermeld dat je ook per auto de Roški Slap kan bezoeken, dit kan wel! Ook is het mogelijk om met de boot dit gedeelte van het park te bezoeken of lopend via de twee verschillende wandelroutes. Het enigste nadeel van dit gedeelte van het park is dat het voor mensen die slecht te been zijn erg lastig wandelen is vanwege de vele trappen. Wij raden daarom ook af om de Roški Slap watervallen te bezoeken wanneer je slecht te been bent. 

Bilušića buk

Bilušića buk is de eerste waterval in de rivier Krka na de bron in Knin. Bilušića buk ligt bij Ljubotić, ongeveer 9 kilometer ten westen van Knin. 

De Bilusica buk waterval
Bilusica-buk-waterval-kroatie-krka

De waterval is bereikbaar via de weg Kistanje - Knin of via de weg Drniš - Oklaj vanaf de Promina-zijde. Vanaf de rand van de kloof loopt een pad 300 meter in de richting naar de waterval en na een dicht bos van wilgen zul je de Bilušića buk zien. De Bilušića buk waterval maakt veel 'lawaai' en daarom zul je hem al van een ruime afstand horen!

Manojlovac slap

De manojlovac slap waterval In het noorden van het park vind je op enkele honderden meters van de archeologische vindplaats Burnum de Manojlovac slap waterval. Dit is de derde waterval in de serie en ook de grootste waterval van de Krka watervallen.

De Manojlovac slap waterval bestaat uit verschillende travertijnbarrières met een totale hoogte van 60 meter. In 2011 is er een uitzichtpunt geopend waardoor je een schitterend uitzicht hebt op de Manojlovac slap. Je vind deze waterval langs de weg Knin - Kistanje.

Ingangen

De Krka watervallen heeft in totaal 5 ingangen: Skradin, Lozovac, Roški Slap, Krka-klooster en Burnum, maar de Skradin en de Lozovac ingangen zijn de twee die het meest voor de hand liggen. Alle ingangen van Nationaal Park Krka zijn gemakkelijk bereikbaar met de auto. Voor een bezoek aan het grootste deel van het park neem je de ingang Skradin of Lozovac. Vanuit Skradin kun je met de veerboot (gratis) het park in en vanaf de parkeerplaats van Lozovac wordt je met de bus naar de ingang van het park gebracht.

Skradin ingang 

Skradin Ingang Krka watervallen

Je bereikt de Skradin ingang het makkelijkst via de weg vanuit Sibenik-Tromilja-Skradin of vanuit Knin-Drnis-Tromilja-Skradin. Wanneer je er voor kiest om via deze ingang het park te betreden kun je eerst de auto parkeren in het dorpje genaamd Skradin. In het dorp vind je verschillende parkeerplaatsen en één grote parkeerplaats die bedoeld is voor bezoekers van de Krka watervallen. Op drukke dagen is het mogelijk dat er geen plek meer is op deze parkeerplaats, maar rondom Skradin zijn er genoeg andere parkeerplaatsen, hier kun je echter niet gratis parkeren.

Vooraan in Skradin bij het Krka kantoor kun je een ticket halen voor de boot inclusief toegang tot de Krka watervallen (zie foto). De boot vertrekt om het uur en gaat ieder halfuur weer terug. De bootreis naar het park duurt ongeveer 25 minuten maar vanwege de prachtige natuur is dit het zeker waard! In het hoogseizoen vertrekt de eerste boot om 8:00 naar het park en de laatste boot gaat om 17:30 terug naar Skradin.

Lozovac ingang

De Lozovac ingang kun je het makkelijkst bereiken via Sibenik-Tromilja-Lozovac of vanuit Knin-Drnis-Tromilja-Lozovac. In de zomermaanden zijn er vanaf de Lozovac ingang georganiseerde busreizen die je naar de Skradinski Buk watervallen brengen. Deze busreis zit bij de prijs van het ticket inbegrepen en het parkeren op de Lozovac ingang is gratis. Ben je een liefhebber van wandelen? Dan is het uiteraard ook mogelijk om 875 meter lange wandelpad lopend af te leggen.

Ook is de Lozovac ingang de dichtsbijzijnste ingang om rechtstreeks het Visovac eiland te bezoeken. Een excursie naar het eiland Visovac omvat een rondleiding over het eiland, het Franciscaner klooster, de kerk en het museum.

Top 5 - accommodaties

Hotel Skradinski vlakbij de krka watervallenEen vakantie in Kroatië is niet compleet zonder de Krka Watervallen te hebben bezocht! Lozovac beschikt over tientallen hotels voor ieder budget die allemaal in de buurt liggen van de Krka watervallen. De meeste hotels hebben een 3 of 4 sterren classificatie maar er zijn ook enkele 5 sterren accommodaties. 

Onze top 5 is gebaseerd op de combinatie van populariteit en een goede beoordeling van minimaal het cijfer 8. Dit zijn 5 hotels populaire accommodaties rondom de Krka watervallen:

 1. Hotel Skradinski Buk (direct bij de ingang) ⭐⭐⭐
  → Het hotel ligt midden in dorp en het terras grenst aan winkelstraat wat een gezellige beleving geeft. Het personeel is zeer vriendelijke en behulpzaam, het eten is niets op aan te merken en de ligging is perfect. Aanrader!
 2. Rooms Ive ⭐⭐⭐
  → Het appartement ligt op slechts een paar minuten rijden van het park en de snelweg. Gelegen in een rustige omgeving met schone kamers.
 3. Hotel Vrata Krke ⭐⭐⭐ 
  → Een prachtig hotel met goede faciliteiten, waaronder een zwembad op minder dan 5 minuten lopen van de ingang van het park. De kamers zijn schoon, comfortabel en het ontbijt is goed!
 4. Gabi Rooms (5 km afstand) ⭐⭐⭐ 
  → Gabi Rooms is een betaalbare accommodatie op 5km afstand van het park. Je kunt comfortable kamers, vers fruit en zelf gemaakte drank verwachten van de gastheer.
 5. Apartmani Rina ⭐⭐⭐
  → Gelegen in Sibenik op 20 minuten rijden van het park ligt dit mooie appartement. Met uitzicht op het zee en het centrum op loopafstand, is het een populaire accommodatie!

Boottocht Šibenik

Vanuit Šibenik worden er dagelijks door verschillende touroperators boottochten georganiseerd naar de Krka watervallen. De boten vertrekken vanuit de haven van Šibenik en de tocht duurt ongeveer anderhalf uur. Tijdens de boottocht vaar je door het Sint Jozef Kanaal die je uiteindelijk in Skradin brengt.

Vanaf hier is het ongeveer nog 30 minuten varen. Sommige touroperators verzorgen ook het eten en drinken aan boord, maar dit is echter niet altijd het geval, lees daarom goed door wat er wel en niet bij in de prijs inbegrepen zitten!

Zwemmen

Nationaal Park KrkaIn tegenstelling tot de Plitvice meren was het altijd toegestaan om te zwemmen rond de Skradinski buk watervallen, dit zijn de grootste watervallen vooraan in het park. Helaas is het sinds 1 januari 2021 niet meer toegestaan om te zwemmen bij Nationaal Park Krka.

De reden hiervoor was dat het er vaak te druk werd en daarom is door het management besloten om het te verbieden. Wél zijn er in het park nog steeds diverse eetgelegenheden en terrasjes, waar je heerlijk kan ontspannen in de schaduw, met uitzicht op de watervallen!

Wandelroutes

Wandelroutes Nationaal Park KrkaIn en rondom de Krka watervallen vind je de mooiste wandelroutes die je door de Kroatische natuur lijden. Elke wandelroute heeft zijn hoogtepunten en bij veel wandelroutes kom je ook langs schitterende uitkijkpunten.

In totaal zijn er 22 verschillende wandelroutes verspreid over het park, de wandelroute die het meest voor de hand ligt is de Skradinski Buk wandeling.

Tijdens deze wandeling kom je langs de Skradinski Buk, bezoek je de nostalgische huisjes en terwijl je over de houten bruggetjes loopt hoor je de vogels fluiten, zie je de vissen zwemmen en wordt je omringd door de groene natuur! Omdat deze wandelroute zo veelzijdig is , is hij volgens het park zelf de meest populaire wandelroute onder bezoekers van de Krka watervallen. Wil je meer weten over de Skradinski Buk wandeling en de andere 21 wandelroutes? Lees alles wat je er over moet weten hier » Wandelingen Krka Watervallen

Wat is de beste tijd om het park te bezoeken?

Het park is het gehele jaar geopend en elk seizoen heeft zo zijn eigen charme. In de zomer staat alles in bloei en is het water kraakhelder, in de herfst zijn de watervallen het krachtigst vanwege het regenseizoen en in de winter is het park net een sprookje vanwege de sneeuw en het ijs. Elk seizoen heeft zo zijn voor- en nadelen. Kan je slecht tegen veel drukte? Probeer dan de maanden juni en juli te vermijden!

Populaire excursies

Campings

Op zoek naar een camping in de buurt van de Krka watervallen? Camping Krka en Camping Marina zijn de twee populairste campings in de omgeving. Beide campings hebben staanplaatsen, maar ook kamers die je kunt boeken.

Camping Krka

Camping Krka in LozovacCamping Krka ligt in Lozovac op 6 kilometer afstand van de Krka watervallen. De camping heeft kamers die je kunt boeken, staanplaatsen, een bar en een restaurant.

Het 3-sterrenpension beschikt over een buitenzwembad en kamers met airconditioning, gratis WiFi en een eigen badkamer. De accommodatie biedt een gemeenschappelijke lounge, een excursiebalie en voor kinderen is er een speelplaats. 

Camping Marina

Camping Marina in LozovacRooms Camp Marina is gevestigd in Lozovac op 6 kilometer afstand van de Krka watervallen. De kamers op de camping bieden uitzicht op de tuin, er is een restaurant, een gemeenschappelijke lounge, een bar, een buitenzwembad en een terras. Ook is er is gratis WiFi beschikbaar.

De eigen badkamer is volledig uitgerust met een douche en gratis toiletartikelen. Gasten van de camping kunnen genieten van een continentaal ontbijt.

Camping Amadria Park Sibenik

Sibenik Camping SolarisCamping Amadria Park Sibenik ligt in de buurt van Sibenik in de regio Dalmatië dichtbij de Krka Watervallen. Breng je graag je hele vakantie door aan het zwembad of op het strand? Of wil je liever de prachtige omgeving verkennen en sporten? Bij het Amadria Park Sibenik zit je altijd goed!

Deze camping wordt door velen omschreven als dé familiecamping van Dalmatië. Er is zoveel te doen voor alle leeftijden! Camping Amadria Park is een camping die in de top 20 beste campings van Kroatië thuis hoort.

Lees ook: campings in Kroatië met mooiste stacaravans!

Reistijd en afstand Krka watervallen

Vanuit Dalmatië, Kvarner en zelfs kustplaatsen in Istrië is het mogelijk om de Krka Watervallen te bezoeken. Wij hebben per plaats het aantal minuten met de auto + kilometers weergegeven in de tabel hieronder:

 • Van Šibenik naar Krka | 15 minuten - 15 km
 • Van Vodice naar Krka | 20 minuten - 22 km
 • Van Biograd na Moru naar Krka | 40 minuten - 55 km
 • Van Trogir naar Krka | 45 minuten - 60 km
 • Van Split naar Krka | 1 uur - 85 km
 • Van Zadar naar Krka | 1 uur - 80 km
 • Van Makarska naar Krka | 1,5 uur - 135 km
 • Van Novalja to Krka | 1,5 uur - 135 km
 • Van Krk naar Krka | 3,5 uur - 300 km
 • Van Opatija naar Krka | 4 uur - 370 km
 • Van Rovinj naar Krka | 4 uur - 420 km
 • Van Pula naar Krka | 5 uur - 460 km

Tips

Vertrek op tijd

Aangezien het park een maximaal aantal bezoekers van 10.000 bezoekers heeft, is het aangeraden om op tijd te vertrekken. Vaak wordt het maximum al in de ochtend bereikt, dan zul je moeten wachten totdat er bezoekers vertrekken.

Kleding

Het aanbevolen om comfortabele kleding aan te trekken en goede wandelschoenen.

Kindvriendelijk

Het park heeft veel trappen, daarom is het niet aangeraden om een buggy mee te nemen, Een buik- of rugdrager is in dit geval veel praktischer. Verder zijn er veel rivieren en beekjes waar niet allemaal hekwerk is geplaatst, dit is belangrijk om rekening mee te houden.

Šibenik

Šibenik is de ideale uitvalsbasis om op vakantie te gaan wanneer je de Krka watervallen wilt bezoeken, het Nationaal Park Krka wordt daarom ook vaak gecombineerd met het gezellige Šibenik! Overal in de stad vind je gezellige restaurantjes, mooie bezienswaardigheden en ook voor kinderen is er van alles te doen. Lees ons artikel over Šibenik en kom alles te weten over deze prachtige stad! » Šibenik.

Kroatië met kinderen

Ben je in Kroatië op vakantie met kinderen en kun je nog wel wat hulp gebruiken bij het uitkiezen van de ideale kindervakantie? Lees dan ons artikel over onder andere de top 10 meest kindvriendelijke campings, tips voor het kiezen van de juiste accommodatie en wat is er voor kinderen in Kroatië allemaal te doen? » Handige tips voor een vakantie met kinderen in Kroatië

Officiële website Nationaal Park Krka

Combineer de Krka Watervallen met een camping

Krka watervallen in Kroatië zijn een van de mooiste natuurplekken die je kunt bezoeken. Daarom combineren vakantiegangers het vaak met een camping in de buurt (of juist iets verder weg). Wanneer je Nationaal Park Krka wil combineren met een camping, bekijk dan het onderstaande overzicht.

Naast de campings in de buurt (die niet aan zee liggen), zijn er ook veel campings in Kroatië aan zee, die perfect zijn om te combineren met een dagtrip naar Nationaal Park Krka. Mocht je willen verblijven in de buurt van Zadar, lees dan ook ons artikel met de top 10 campings in de omgeving van Zadar!

In het onderstaande overzicht zie je aantal populaire en veel geboekte campings in Kroatië. Handig als je inspiratie nodigt hebt bij het kiezen van de juiste camping!

Meer interessante artikelen

Plattegrond / Kaart Krka watervallen

Andere Bezienswaardigheden!

Plitvice meren

Ontdek de watervallen, grotten en meren van misschien wel één van de mooiste natuurparken ter wereld. Bekijk ook onze tips om goed voorbereid op stap te gaan!

Lees meer

Limski kanaal

Het Limski kanaal is een leuke bezienswaardigheid met hoge kliffen, mooie uitzichtpunten en de bekende piratengrot. Ook kun je er heerlijk verse vis eten bij één van de restaurants!

Lees meer

Brijuni eilanden

Het Nationaal Park Brijuni is een groep van 14 eilanden met historische en culturele bezienswaardigheden. Ga op safari, bezoek het museum en bekijk de overblijfselen uit het Romeinse tijdperk!

Lees meer

Veel gestelde vragen over Krka watervallen