logo ontdek kroatie

Plitvice Meren

Bezoek één van de meest indrukwekkende nationale parken ter wereld!

Top 3 Plitvice Meren overnachtingen

Nationaal Park Plitvicemeren & watervallen bezoeken? +15 handige tips, foto’s & overnachtingen!

Veel mensen denken bij Kroatië al direct aan de Plitvice meren en dit is volledig te begrijpen! Dit prachtige Nationale Park is een van de meest druk bezochte bezienswaardigheden in Kroatië en mag absoluut niet vergeten worden wanneer je op vakantie bent in Kroatië! Het park is elk seizoen van het jaar geopend, wél is het er in de herfst en winter rustiger en zijn de entreeprijzen lager.

Niet alleen de kust van Kroatië beschikt over veel water, ook het binnenland kent vele waterrijke plekken zoals het Plitvice Nationaal Park en het Krka Nationaal Park. Twee bezienswaardigheden die niet voor niets zo hoog aangeschreven staan. De Plitvice meren beschikken over 16 meren die zijn onderverdeeld in boven (Gornja) en beneden (Donja) meren. Ook zijn er ruim 90 watervallen waarvan de hoogste 78 meter is en bekend staat als een populaire trouwlocatie.

Het Nationaal Park Plitvice bestaat uit veel bebossing, in deze bossen leven diersoorten zoals: beren, wolven, dassen, herten, wilde zwijnen en meer dan 140 verschillende soorten vogelsoorten. In alle richtingen glinstert het landschap met heldere blauwe en groene tinten. Het is dan ook een van de meest gefotografeerde plekken in heel Kroatië. In deze gids vertellen we je alles wat je moet weten over de Plitvice Meren!

Wat is er te zien en te doen?

Lees ons artikel rustig door of klik op de onderstaande links om direct meer te lezen over een desbetreffend onderwerp.

Overnachten Nationaal Park Plitvice - onze tips

In en rondom het park zijn veel mogelijkheden om te overnachten. In de buurt van de Plitvice Meren zijn campings, hotels, appartementen en vakantiehuizen. Een overnachting in de buurt van de Plitvice Meren is handig wanneer je de drukte in de ochtend wil vermijden. In het hoogseizoen is het tussen 11:00 en 15:00 namelijk ontzettend druk.

Er zijn 3 hotels in het Nationaal Park: Hotel Jezero, Hotel Bellevue en Hotel Plitvice. Van alle drie is Hotel Jezero de enige die het hele jaar open blijft. De hotels Bellevue en Plitvice zijn in december, januari en februari gesloten. Voor overnachtingen in en rondom de Plitvice Meren, bekijk hieronder de door ons geselecteerde top campings en hotels:

Verzeker jezelf van een fijne overnachting en bekijk de top 5 overnachtingen in Nationaal Park Plitvice!

Volledig verzorgde trips naar de Plitvice-meren: dé top 5 favoriete excursies!

Routes Plitvice Meren + Ingangen

Plitvice Meren Het park heeft twee ingangen met beide grote parkeerplaatsen, er is daarom genoeg ruimte om de auto te parkeren. Bij beide ingangen vinden je plattegronden met routes die je kunt volgen, dit is echter niet verplicht, je moet de verschillende routes zien als een suggestie.

Het leuke van de Plitvice meren is, dat je helemaal je eigen route kunt samenstellen naar wens. Het park heeft kilometerslange wandelpaden aangelegd, deze wandelpaden liggen grotendeels langs de meren, maar ook zijn ze door middel van bruggetjes over de meren aangelegd. Ook rijdt er ook een treintje van de ene naar het andere deel van het park, bij warme dagen is dit erg relaxed.

Plitvice meren ingang 1 of 2?

De beste ingang voor de Nationaal Park Plitvicemeren hangt af van wat je hoopt te zien en welke wandelroute je neemt. De snelste manier is om de poort binnen te gaan die overeenkomt met het startpunt van je wandeling. Ongetwijfeld heeft Ingang 1 meteen meer indrukwekkende uitzichten, maar absoluut niemand zou zeggen dat Ingang 2 lelijk is. Er is ook een weinig bekende Ingang 3 die voornamelijk een dienstingang is, je kunt daar naar binnen gaan, het is aanzienlijk minder druk, maar houd er rekening mee dat er bijna geen parkeergelegenheid is, wat het moeilijk kan maken als je aan het rijden bent.

Plitvice Meren ingang 1 of 2 is een vraag die veel mensen stellen. Wij proberen hier zo goed mogelijk antwoord op te geven door per ingang drie mooie routes uit te stippelen waarin de moeilijkheidsgraad, lengte en hoogtepunten worden besproken.

Wandelroutes ingang 1 (onderste meren)

Plitvice Meren wandelpaden De wandelroutes van de lagere meren zijn meestal het populairst en beginnen allemaal bij ingang 1. In de zomer kun je hier veel mensen verwachten maar hier krijg je wel schitterende plaatjes voro terug. Dit zijn de drie mooie wandelroutes voor ingang 1:

Pad A

Het wandelpad in het Nationaal Park Plitvice is een must-see! Het is een verrassend gemakkelijke route van 3,5 kilometer die start en eindigt bij ingang 1. Binnen een tijdsbestek van 2,5 tot 3 uur kun je deze hele wandeling volbrengen. Op de route zul je de grootste waterval tegenkomen en ook de Kozjaka-brug bezoeken, dit pad leidt je naar de lagere meren en is schitterend!

Hoewel veel mensen ervoor kiezen om naar het startpunt terug te lopen, is er ook een shuttlebus beschikbaar voor gezinnen of mensen die moeilijk te been zijn.

Pad B

Bij Pad B ga je nog een extra stapje verder, want het gaat verder waar Pad A stopt. Door deze route te nemen, kun je onder andere van een zeiltocht maken op het ongerepte meer van Kozjak, dit kun je uiteraard zelf beslissen. Met totale lengte van 4 kilometer is dit pad een tikje langer dan Pad A, maar het biedt wel de gelegenheid om het landschap van Nationaal Park Plitvice van een andere perspectief te bekijken.

Net zoals bij Pad A, kun je altijd de wandeling afronden door terug te wandelen naar de ingang of gebruik te maken van de shuttlebus.

Pad C

Een uitdaging voor wandelaars, dit pad combineert elementen van Pad A en B en biedt nog meer van het Nationaal Park Plitvice. Na het oversteken van de rivier met een zeilboot, verken je nog drie meren in het bovenste deel van het park. Het is een uitstekende mix van landschappen en avontuur, waardoor je meer dan waar voor je geld krijgt!

Houd er rekening mee dat deze route uitdagender is en fysieke fitheid of ervaring vereist, met een afstand van ongeveer 8 kilometer en een tijdsduur van 4 tot 6 uur.

Plitvice meren bovenste meren

Wandelroutes ingang 2 (bovenste meren)

Deze routes beginnen bij ingang 2, ook wel de zuidelijke ingang van de Plitvice Meren. Ze zijn meestal minder druk in het hoogseizoen, dus het is een goede optie als je de drukte wilt ontvluchten. Vooral midden in de zomer met de warmte en drukte kunnen deze wandelroutes een stuk aangenamer zijn.

Pad E

Ben je op zoek naar een wandeling door de prachtige bovenste meren van Nationaal Park Plitvice, maar niet op zoek naar iets te uitdagends? Dan is Pad E is dé route! Met een afstand van 5,2 kilometer en een vrij eenvoudig terrein, is deze wandeling de kortste en meest toegankelijke optie vanuit ingang 2. In slechts 2 tot 3 uur zul je genieten van een zeilboottocht over het Kozjak-meer, loop je rond de schitterende Poscansko Jezero en heb je de mogelijkheid om terug te wandelen of de shuttlebus te nemen.

Pad F

De wandeling van Pad F, hoewel de afstand korter, vereist het meer inspanning en neemt dus langer in beslag dan Pad E. Met een totale afstand van 4,6 kilometer is de verwachte tijd dat je er over doet 3 tot 4 uur. Tijdens deze wandeling krijg je de kans om de bovenste meren van het Nationaal Park Plitvice te bewonderen in al hun glorie!

Het avontuur begint met een zeiltocht over het meer van Kozjak, waarna het pad over de Kozjakbrug loopt. Aan het einde van de wandeling vind je de shuttlebus die je terugbrengt naar de ingang.

Pad H

Pad H, één van de meest rustige routes, start met een busreis naar je beginlocatie. Van daaruit trek je naar het Kozjak-meer, maak je de oversteek per boot en verken je vervolgens enkele lager gelegen meren en bezoek je de grootste waterval van het park. Het hele pad H is 8,9 kilometer en wordt meestal volbracht in een tijdsbestek van 4 tot 6 uur, uiteraard afhankelijk van je eigen tempo.

“Verblijf je in Split of Trogir en wil je Nationaal Park Plitvice bezoeken? Boek dan een georganiseerde tour vanuit Split/Trogir vanaf 49,- p.p onder begeleiding van een deskundige gids. Reserveer nu, betaal later en sla de drukke rij voor de kassa over. Je kunt deze activiteit tot 24 uur van tevoren kosteloos annuleren!

Top 3 campings in de buurt van Nationaal Park Plitvicemeren

In de directe omgeving van de Plitvice Meren zijn er ongeveer 8 campings te vinden. Deze campings variëren in grootte, voorzieningen en locatie. Persoonlijk vonden wij het zeer prettig om in de ochtend vroeg direct bij de ingang van het park te zijn, zonder lang te moeten rijden. Daarnaast bieden de meeste campings ook parkeergelegenheid en een shuttlebus naar het park. Zover weten doen Camping Plitvice en Camping Korana dit al jaren voor hun gasten. Bekijk voor het totale overzicht met campings in de buurt van Plitvice ons volledige artikel!

Camping Plitvice Holiday resort
Centraal Kroatië - Plitvice

Camping Plitvice Holiday Resort

De mooiste Plitvice watervallen

Plitvice meren waterval

Nationaal Park Plitvice heeft veel prachtige watervallen, het is een beetje beroemd om hen, dus je hebt geluk als je ze te zien krijgt! De meest bekende waterval is Veliki Slap, beter bekend als “de grote waterval”. Met zo’n naam is het geen verrassing dat het met 78 meter de hoogste in het park is. Paden waaronder A, B en F nemen de waterval in.

Een andere beroemde waterval is Galovački Buk. Hoewel het met slechts 16 meter veel kleiner is dan Veliki Stap, is het misschien wel mooier.

Verschillende stromen stromen naar beneden, waardoor het een favoriet is van fotografen. Route E brengt je langs Galovački Buk en is vrijwel onmogelijk om te missen.

Entree Plitvice Meren

Plitvice meren

De entreeprijzen van de Plitvice meren zijn seizoensgebonden en ook verschillen de prijzen meestal elk jaar. Ben je voor 16:00 in het park, dan betaal je als volwassenen in het hoogseizoen (afhankelijk van de groepsgrootte) tussen de Kuna 250-300 Kuna, omgerekend zo’n €35,- tot €40,-.

Voor kinderen tot 18 jaar betaal je in het hoogseizoen tussen de 100 en 120 Kuna, omgerekend ligt dit bedrag in euro’s tussen de € 13,- . en €17,- Kinderen tot 7 jaar zijn gratis en groepen die bestaan uit minstens 15 personen krijgen ook korting.

Online tickets

Let op: sinds april 2019 moet je minstens twee dagen van tevoren online je tickets bestellen op de officiële website van de Plitvice meren. Dit is besloten omdat het steeds drukker wordt in het park en zo op deze manier mensen zeker zijn van een entree ticket. Je kunt er op gokken dat de desbetreffende dag niet volledig is uitverkocht, dan is het ook mogelijk om alsnog je ticket aan de deur te kopen, dit is echter niet aan te raden.

Bij het kopen van een ticket op de website is het ook belangrijk om het juiste tijdstip te kiezen en de ingang waar je naar binnen wilt. Het is namelijk niet mogelijk om via een andere ingang en/of tijdstip het park te betreden dan je hebt gekozen, ben je te laat dan ben je helaas je geld kwijt.

Het Nationaal Park Plitvice heeft de regels aangescherpt omdat ze de extreme drukte in het park (wat voorheen vaak het geval was) willen verminderen. Op deze manier hebben ze een beter overzicht en kunnen ze makkelijker de drukte onder controle krijgen.

Top 5 overnachtingen Plitvice Meren

Als je op zoek bent naar de beste overnachtingen in en rondom Nationaal Park Plitvice, dan hoef je niet verder te zoeken. Wij hebben voor jou de top 5 samengesteld op basis van populariteit en beoordelingen van minimaal een 8.

Toch liever op een camping overnachten? Bekijk dan ook de campings in de buurt van de Plitvice Meren!

Lakeside hotel bij nationaal park plitvice

TIP: Lakeside Hotel Plitvice

Beste reistijd Plitvice meren

Plitvice meren winterDe Plitvice meren zijn het hele jaar door geopend en elk seizoen heeft zo zijn eigen voordelen en nadelen. In de zomer is het er bijvoorbeeld erg warm en is het er vaak ook erg druk. Maar het mooie van de zomer is dat alles in bloei staat en dat het water kraakhelder is.

Tijdens de herfst is er veel regenval, hierdoor zijn de watervallen het krachtigst. In de winter is het park volledig bedekt met sneeuw en ijs, dit is schitterend om te zien! Wij raden aan om de maanden juli en augustus te vermijden, simpelweg omdat het ontzettend druk is in deze maanden.

Plitvice Meren winter

Als je denkt aan Nationaal Park Plitvice, stel je je het waarschijnlijk in de zomer voor, met de zon die volop schijnt en je het liefste even in het water springt. Maar in de winter is het net zo magisch! Je ziet waarschijnlijk niet alleen het park bedekt met sneeuw, er is nauwelijks drukte en tickets zijn een stuk goedkoper. Tijdens het winterseizoen zijn de meeste hotels die worden beheerd door het Nationaal Park Plitvice gesloten, de enige die zeker het hele jaar open is, is Hotel Jezero.

Aangezien er niet veel open is in de omgeving, raden wij aan om in een van de belangrijkste nabijgelegen steden (Zagreb, Split of Zadar) te verblijven en een dagtocht naar de Plitvice Meren te maken. Je zou bijvoorbeeld de kerstmarkt van Zagreb kunnen combineren met een dagtocht naar de meren.

Openingstijden Plitvice Meren

Plitvice meren openingstijden

 • Zomer: geopend van 7:00 tot 20:00 uur
 • Herfst: geopend van 8:00 tot 18:00 uur
 • Winter: geopend van 9:00 tot 16:00 uur

Houdt er rekening mee dat deze tijden kunnen veranderen, kijk daarom altijd even op de officiële website van het Nationaal Park Plitvice. Wil je genieten van de rust in het park? Boek dan een overnachting op een camping of hotel in de buurt, zo kun je nog even de drukte vermijden.

Reistijd Plitvice meren

Reistijd en afstand Plitvice meren

Waar liggen de Plitvice Meren is een vraag die veel toeristen stellen, hier een overzicht waarin per plaats het aantal kilometers + reisduur met de auto wordt beschreven:

 • Van Split naar Plitvice | 3 uur – 204 km
 • Van Zadar naar Plitvice | 1,5 uur – 118 km
 • Van Biograd na Moru naar Plitvice | 1,5 uur – 141 km
 • Van Poreč naar Plitvice | 3 uur – 239 km
 • Van Pula naar Plitvice | 3,15 uur – 255 km
 • Van Šibenik naar Plitvice | 2 uur – 172 km
 • Van Krk naar Plitvice | 2 uur – 138 km
 • Van Novalja naar Plitvice | 2 uur – 161 km
 • Van Trogir naar Plitvice | 2,5 uur – 214 km
 • Van Rovinj naar Plitvice | 3 uur – 240 km

Veel geboekte excursies

Mag je zwemmen in de Plitvice Meren?

Terwijl je die oogverblindende blauwe en groene meren bekijkt, is de kans groot dat je je afvraagt: kun je zwemmen in de Plitvice Meren in Kroatië? Helaas moeten wij meedelen dat dit niet is toegestaan, maar er is een alternatief: als je toch het water in wilt, kun je het beste een roeiboot huren en gaan peddelen. Het is niet helemaal hetzelfde, maar het geeft je de kans om de schoonheid vanuit een andere hoek in je op te nemen. Ook zou je een duik kunnen nemen in water van het naastgelegen dorp Korana!

Nationaal Park Krka

Ben je niet in de buurt van de Plitvice meren, dan is wellicht het Nationaal Park Krka een oplossing. Het park is weliswaar veel kleiner, maar door watervallen, riviertjes en meertjes toch enigszins te vergelijken met de Plitvice meren. Voor informatie en tips over het Nationaal Park Krka, klik op de link.

Tips voor een bezoek aan de Plitvice meren

Entree

Wil je het park in twee dagen bekijken? Koop dan één kaartje voor twee dagen, dit is goedkoper dan twee losse kaartjes kopen.

Gratis bagageopslag

Handig is dat er bij elke ingang een speciale GRATIS (!) bagageopslag is. Dit is super handig als je met tassen reist, maar je wilt vroeg aankomen omdat de ruimte wordt uitgedeeld op basis van wie het eerst komt, het eerst maalt.

Plitvice meren parkeren

Als je rijdt, houd er dan rekening mee dat rijden in het park verboden is. Je dient de auto te parkeren op de betaalde parkeerplaats bij ingang 1 of 2 (er is geen parkeergelegenheid bij ingang 3).

Wandelschoenen

Trek goede wandelschoenen aan. Ondanks dat je ook gebruik kunt maken van het treintje en de boot, is het aangeraden om goede wandelschoenen aan te trekken. Het park is ontzettend groot en je maakt er gemakkelijk veel kilometers.

Restaurants

In het park zijn diverse restaurants, maar deze zijn vaak erg druk en duur. Het is toegestaan om zelf eten & drinken mee te nemen, hierdoor voorkom je extra kosten.

Officiële website

Combineer de Plitvice Meren met veel geboekte campings in Kroatië!

Dat de Krka watervallen bij mooiste bezienswaardigheden van Kroatië hoort, mag na dit artikel duidelijk zijn. Daarom combineren vakantiegangers het vaak met een camping in de buurt (of juist iets verder weg). 

Naast de campings in de buurt (die niet aan zee liggen), zijn er ook veel campings in Kroatië aan zee, die perfect zijn om te combineren met een dagtrip naar Nationaal Park Plitvice. Mocht je willen verblijven in de buurt van Zadar, lees dan ook ons artikel met de top 10 campings in de omgeving van Zadar!

In het onderstaande overzicht zie je aantal populaire en veel geboekte campings in Kroatië. Handig als je inspiratie nodigt hebt bij het kiezen van de juiste camping!

Veel gestelde vragen Plitvice Meren

De toegangsprijzen voor Plitvice meren variëren afhankelijk van het seizoen en de leeftijd van de bezoeker. De prijzen beginnen bij ongeveer 8 euro voor kinderen en 16 euro voor volwassenen. Er zijn ook verschillende kortingen beschikbaar voor studenten, gezinnen en groepen.

Het is aan te raden om minimaal een volledige dag uit te trekken voor een bezoek aan Plitvice meren. Er zijn verschillende routes en wandelpaden beschikbaar, variërend in lengte en moeilijkheidsgraad, en het is zeker de moeite waard om de tijd te nemen om alle prachtige meren en watervallen te verkennen.

Zowel Plitvice meren als Krka zijn adembenemende natuurlijke wonderen met kristalheldere wateren en weelderige vegetatie. Beide parken zijn uniek en bieden een unieke ervaring. Het is aan te raden om beide parken te bezoeken en zelf te beslissen welke je mooier vindt.

Hoewel het zwemmen in de meren van Plitvice niet is toegestaan om de natuur te beschermen, zijn er wel enkele zwemplekken beschikbaar in de buurt, zoals het Korana-rivierstrand en het Bihac-gebied. Zwemmen is toegestaan in de benedenloop van de Plitvice-meren.

De tijd die nodig is om de Plitvice meren te verkennen, hangt af van de route die je neemt en hoeveel tijd je besteedt aan het bewonderen van de prachtige omgeving. De kortste route duurt ongeveer 2-3 uur, terwijl de langste route ongeveer 8 uur duurt. Het is aan te raden om minstens 4-6 uur uit te trekken om de meren en watervallen in hun volle glorie te kunnen ervaren.

Er is veel te doen in Plitvice meren, naast het bewonderen van de prachtige meren en watervallen. Er zijn verschillende wandelpaden beschikbaar, evenals boottochten en treinritten door het park. Er zijn ook verschillende restaurants, cafés en souvenirwinkels beschikbaar voor bezoekers om te genieten van de lokale keuken en souvenirs te kopen.

Tickets voor de Plitvice-meren kunnen op verschillende locaties worden gekocht, waaronder bij de ingangen van het park en online via de officiële website van het park. Het wordt aanbevolen om tickets vooraf online te kopen om lange wachtrijen bij de ingang te vermijden.

De Plitvice-meren bestaan uit 16 meren die met elkaar zijn verbonden door talrijke watervallen en stromen. De meren hebben een totale oppervlakte van ongeveer 2 vierkante kilometer en variëren in grootte van kleine poelen tot grote meren van meer dan 4 hectare.

Het Plitvice National Park is de thuisbasis van een rijke verscheidenheid aan dieren, waaronder beren, wolven, lynxen, otters, wilde zwijnen, herten, en verschillende soorten vogels en vissen. Het park biedt ook onderdak aan zeldzame soorten zoals de zeldzame vuursalamander. Bezoekers kunnen deze dieren observeren terwijl ze door het park wandelen.