De Plitvice meren

Veel mensen denken bij Kroatië al direct aan de Plitvice meren en dit is volledig te begrijpen! Dit prachtige Nationale Park is een van de meest druk bezochte bezienswaardigheden in Kroatië en mag absoluut niet vergeten worden wanneer je op vakantie bent in Kroatië! Het park is elk seizoen van het jaar geopend, wél is het er in de herfst en winter een stuk rustiger en zijn de entreeprijzen lager.

De Plitvice meren in Kroatië
plitvice-meren-slider

Niet alleen de kust van Kroatië beschikt over veel water, ook het binnenland kent vele waterrijke plekken zoals het Plitvice Nationaal Park en het Krka Nationaal Park. Twee bezienswaardigheden die niet voor niets zo hoog aangeschreven staan.

De Plitvice meren beschikken over 16 meren die zijn onderverdeeld in boven ( Gornja ) en beneden ( Donja ) meren. Ook zijn er ruim 90 watervallen waarvan de hoogste 78 meter is en bekend staat als een populaire trouwlocatie. Het Nationaal Park Plitvice bestaat uit veel bebossing, in deze bossen leven diersoorten zoals: beren, wolven, dassen, herten, wilde zwijnen en meer dan 140 verschillende soorten vogelsoorten.

Ingangen & wandelroutes

Watervallen Plitvice merenHet park heeft twee ingangen met beide grote parkeerplaatsen, er is daarom genoeg ruimte om de auto te parkeren. Bij beide ingangen vinden je plattegronden met routes die je kunt volgen, dit is echter niet verplicht, je moet de verschillende routes zien als een suggestie.

Het leuke van de Plitvice meren is, dat je helemaal je eigen route kunt samenstellen naar wens. Het park heeft kilometerslange wandelpaden aangelegd, deze wandelpaden liggen grotendeels langs de meren, maar ook zijn ze door middel van bruggetjes over de meren aangelegd. Naast de routes afleggen door gebruik te maken van de wandelpaden, kun je ook over het Kozjak meer oversteken, door gebruik te maken van de rondvaartboot. Tot slot rijdt er ook een treintje van de ene naar het andere deel van het park, bij warme dagen is dit erg relaxed.

Wat is de entree van het Nationaal Park Plitvice?

Nationaal Park PlitviceDe entreeprijzen van de Plitvice meren zijn seizoensgebonden en ook verschillen de prijzen meestal elk jaar. Ben je voor 16:00 in het park, dan betaal je als volwassenen in het hoogseizoen rond de 250 Kuna, omgerekend zo’n € 35,-. Voor kinderen tot 18 jaar betaal je in het hoogseizoen rond de 110 Kuna, omgerekend zo’n € 15,- . Kinderen tot 7 jaar zijn gratis en groepen die bestaan uit minstens 15 personen krijgen ook korting.

Online tickets

Let op: sinds april 2019 moet je minstens twee dagen van tevoren online je tickets bestellen op de officiële website van de Plitvice meren. Dit is besloten omdat het steeds drukker wordt in het park en zo op deze manier mensen zeker zijn van een entree ticket. Je kunt er op gokken dat de desbetreffende dag niet volledig is uitverkocht, dan is het ook mogelijk om alsnog je ticket aan de deur te kopen, dit is echter niet aan te raden.

Bij het kopen van een ticket op de website is het ook belangrijk om het juiste tijdstip te kiezen en de ingang waar je naar binnen wilt. Het is namelijk niet mogelijk om via een andere ingang en/of tijdstip het park te betreden dan je hebt gekozen, ben je te laat dan ben je helaas je geld kwijt.

Het Nationaal Park Plitvice heeft de regels aangescherpt omdat ze de extreme drukte in het park (wat voorheen vaak het geval was) willen verminderen. Op deze manier hebben ze een beter overzicht en kunnen ze makkelijker de drukte onder controle krijgen.

Populaire excursies

Plitvice meren openingstijden

  • Zomer: geopend van 7:00 tot 20:00 uur
  • Herfst: geopend van 8:00 tot 18:00 uur
  • Winter: geopend van 9:00 tot 16:00 uur

Houdt er rekening mee dat deze tijden kunnen veranderen, kijk daarom altijd even op de officiële website van het Nationaal Park Plitvice. Wil je genieten van de rust in het park? Boek dan een overnachting op een camping of hotel in de buurt, zo kun je nog even de drukte vermijden.

Reistijd en afstand Plitvice meren

  • Van Split naar Plitvice | 3 uur - 204 km
  • Van Zadar naar Plitvice | 1,5 uur - 118 km
  • Van Poreč naar Plitvice | 3 uur - 239 km
  • Van Šibenik naar Plitvice | 2 uur - 172 km
  • Van Krk naar Plitvice | 2,5 uur - 138 km
  • Van Trogir naar Plitvice | 2,5 uur - 214 km
  • Van Rovinj naar Plitvice | 3 uur - 240 km

Overnachten

De wandelpaden bij de Plitvice merenIn en rondom het park zijn veel mogelijkheden om te overnachten. In de buurt van de plitvice meren zijn campings, hotels, appartementen en vakantiehuizen. Een overnachting in de buurt van de Plitvice meren is handig wanneer je de drukte in de ochtend wil vermijden. In het hoogseizoen is het tussen 11:00 en 15:00 namelijk ontzettend druk. Voor overnachtingen in en rondom de Plitvice meren, bekijk hieronder de door ons geselecteerde top campings en hotels

Top 3 populairste accommodaties Plitvice meren

Beste reistijd Plitvice meren

Plitvice meren in de winter

De Plitvice meren zijn het hele jaar door geopend en elk seizoen heeft zo zijn eigen voordelen en nadelen. In de zomer is het er bijvoorbeeld erg warm en is het er vaak ook erg druk. Maar het mooie van de zomer is dat alles in bloei staat en dat het water kraakhelder is.

Tijdens de herfst is er veel regenval, hierdoor zijn de watervallen het krachtigst. In de winter is het park volledig bedekt met sneeuw en ijs, dit is schitterend om te zien! Wij raden aan om de maanden juli en augustus te vermijden, simpelweg omdat het ontzettend druk is in deze maanden.

Top 3 populairste campings Plitvice meren

Nationaal Park Krka

Ben je niet in de buurt van de Plitvice meren, dan is wellicht het Nationaal Park Krka een oplossing. Het park is weliswaar veel kleiner, maar door watervallen, riviertjes en meertjes toch enigszins te vergelijken met de Plitvice meren. Ook is het toegestaan om te zwemmen in het Nationaal Park Krka. Voor informatie en tips over het Nationaal Park Krka, klik hier.

Tips voor een bezoek aan de Plitvice meren

Entree

Wil je het park in twee dagen bekijken? Koop dan één kaartje voor twee dagen, dit is goedkoper dan twee losse kaartjes kopen.

Wandelschoenen

Trek goede wandelschoenen aan. Ondanks dat je ook gebruik kunt maken van het treintje en de boot, is het aangeraden om goede wandelschoenen aan te trekken. Het park is ontzettend groot en je maakt er gemakkelijk veel kilometers.

Verkoeling

In tegenstelling tot de Krka watervallen, is het in het Plitvice Nationaal Park helaas verboden om te zwemmen. Zorg er in ieder geval voor dat je voldoende water mee neemt, om de warmte in de zomer enigszins te bestrijden.

Restaurants

In het park zijn diverse restaurants, maar deze zijn vaak erg druk en duur. Het is toegestaan om zelf eten & drinken mee te nemen, hierdoor voorkom je extra kosten.

Officiële website

Plattegrond / Kaart Plitvice meren

Rechtermenu pictogram