Nationaal Park Plitvicemeren & watervallen bezoeken? +15 handige tips, foto's & overnachtingen!

Veel mensen denken bij Kroatië al direct aan de Plitvice meren en dit is volledig te begrijpen! Dit prachtige Nationale Park is een van de meest druk bezochte bezienswaardigheden in Kroatië en mag absoluut niet vergeten worden wanneer je op vakantie bent in Kroatië! Het park is elk seizoen van het jaar geopend, wél is het er in de herfst en winter rustiger en zijn de entreeprijzen lager.

De Plitvice meren in Kroatië
plitvice-meren-slider

Niet alleen de kust van Kroatië beschikt over veel water, ook het binnenland kent vele waterrijke plekken zoals het Plitvice Nationaal Park en het Krka Nationaal Park. Twee bezienswaardigheden die niet voor niets zo hoog aangeschreven staan. De Plitvice meren beschikken over 16 meren die zijn onderverdeeld in boven (Gornja) en beneden (Donja) meren. Ook zijn er ruim 90 watervallen waarvan de hoogste 78 meter is en bekend staat als een populaire trouwlocatie.

Het Nationaal Park Plitvice bestaat uit veel bebossing, in deze bossen leven diersoorten zoals: beren, wolven, dassen, herten, wilde zwijnen en meer dan 140 verschillende soorten vogelsoorten. In alle richtingen glinstert het landschap met heldere blauwe en groene tinten. Het is dan ook een van de meest gefotografeerde plekken in heel Kroatië. In deze gids vertellen we je alles wat je moet weten over de Plitvice Meren!

Routes Plitvice Meren + Ingangen

Watervallen Plitvice merenHet park heeft twee ingangen met beide grote parkeerplaatsen, er is daarom genoeg ruimte om de auto te parkeren. Bij beide ingangen vinden je plattegronden met routes die je kunt volgen, dit is echter niet verplicht, je moet de verschillende routes zien als een suggestie.

Het leuke van de Plitvice meren is, dat je helemaal je eigen route kunt samenstellen naar wens. Het park heeft kilometerslange wandelpaden aangelegd, deze wandelpaden liggen grotendeels langs de meren, maar ook zijn ze door middel van bruggetjes over de meren aangelegd. Ook rijdt er ook een treintje van de ene naar het andere deel van het park, bij warme dagen is dit erg relaxed.

Plitvice meren ingang 1 of 2?

Ingangen van de Plitvice merenDe beste ingang voor de Nationaal Park Plitvicemeren hangt af van wat je hoopt te zien en welke wandelroute je neemt. De snelste manier is om de poort binnen te gaan die overeenkomt met het startpunt van je wandeling. Ongetwijfeld heeft Ingang 1 meteen meer indrukwekkende uitzichten, maar absoluut niemand zou zeggen dat Ingang 2 lelijk is. Er is ook een weinig bekende Ingang 3 die voornamelijk een dienstingang is, je kunt daar naar binnen gaan, het is aanzienlijk minder druk, maar houd er rekening mee dat er bijna geen parkeergelegenheid is, wat het moeilijk kan maken als je aan het rijden bent.

Plitvice Meren ingang 1 of 2 is een vraag die veel mensen stellen. Wij proberen hier zo goed mogelijk antwoord op te geven door per ingang drie mooie routes uit te stippelen waarin de moeilijkheidsgraad, lengte en hoogtepunten worden besproken.

Wandelroutes ingang 1 (onderste meren)

De wandelroutes van de lagere meren zijn meestal het populairst en beginnen allemaal bij ingang 1. In de zomer kun je hier veel mensen verwachten maar hier krijg je wel schitterende plaatjes voro terug. Dit zijn de drie mooie wandelroutes voor ingang 1: 

Plitvice meren wandelpaden
plitvice-meren-wandelpaden

Pad A

Dit is een gemakkelijke wandeling in Nationaal Park Plitvice van 3,5 kilometer die begint en eindigt bij ingang 1. Het duurt ongeveer 2,5 tot 3 uur om het totale parcours te lopen. Op dit pad ga je langs de grote waterval en naar de Kozjaka-brug, het duurt alleen tot de lagere meren, maar het is echt prachtig. Dit is behoorlijk waar voor je geld, wat betekent dat je een aantal fantastische dingen zult zien zonder al te veel zweet uit te breken. Hoewel de meeste mensen ervoor kiezen om terug naar het startpunt te wandelen, is er ook een shuttlebus die geweldig is voor gezinnen of mensen met mobiliteitsproblemen.

Pad B

Pad B volgt een vergelijkbare route als Pad A, maar gaat verder over het meer van Kozjak. Het voordeel hiervan is dat je een zeilboottocht kunt maken op het meer van Kozjaka. Net als bij Pad A kun je ofwel terug naar de ingang wandelen om wat meer van het landschap te genieten, of de shuttlebus nemen. In totaal is deze route 4 kilometer lang en duurt het meestal zo'n 4 uur.

Pad C

Dit pad beslaat hetzelfde terrein als A en B en gaat dan verder om meer van het park in zich op te nemen. In het bijzonder, als je eenmaal de rivier bent overgestoken met een zeilboot, ga je verder en neem je nog drie van de meren in het bovenste gedeelte van het park in. Dit betekent dat je een goede afwisseling krijgt op deze route. Deze wandeling is een beetje uitdagender en je zult waarschijnlijk een bepaald niveau van fitheid of ervaring willen hebben voordat je het probeert. In totaal is het 8 kilometer lang en duurt het ongeveer 4 tot 6 uur om te voltooien.

Wandelroutes ingang 2 (bovenste meren)

Deze routes beginnen bij ingang 2, ook wel de zuidelijke ingang van de Plitvice Meren. Ze zijn meestal minder druk in het hoogseizoen, dus het is een goede optie als je de drukte wilt ontvluchten. Vooral midden in de zomer met de warmte en drukte kunnen deze wandelroutes een stuk aangenamer zijn.

Bovenste meren Plitvice
plitvice-meren-bovenste-meren

Pad E

Als je op zoek bent naar een wandelroute in de bovenste meren die je niet helemaal uit de weg gaat, dan is Pad E een goede keuze. In totaal is Pad E 5,2 kilometer lang en het terrein is vrij eenvoudig en de meeste mensen voltooien deze wandeling in ongeveer 2 tot 3 uur, waardoor het de kortste wandeling is vanaf ingang 2. De wandeling begint met een boottocht over het Kozjak-meer, voordat je begint aan de wandeling rond de bovenste meren. Je komt tot aan de Poscansko Jezero, een schitterend meer wat onderdeel is van de Plitvice Meren. Vanaf het einde van het pad kun je terug wandelen of er is een shuttlebus als je voeten genoeg hebben gehad.

Pad F

Hoewel Pad F qua afstand de kortste wandeling is, is het terrein iets uitdagender, dus het duurt langer dan Pad E. In totaal is dit parcours 4,6 kilometer lang en duurt het ongeveer 3 tot 4 uur om te voltooien. In die tijd word je getrakteerd op een prachtig uitzicht op de bovenste meren van Nationaal Park Plitvice. Het pad begint met een lange boottocht over het Kozjak-meer. Vanaf daar steekt het pad de Kozjak-brug over en baant zich een weg langs de grote waterval, wat een bijzonder onstuimig hoogtepunt is. Als je aan het einde van het pad iets verder loopt, vind je de halte van de shuttlebus die je terug kan brengen naar de ingang.

Pad H

Een van de rustigere routes (hoewel ze allemaal behoorlijk druk zijn in het hoogseizoen), pad H begint met een busrit naar je startpunt. Vanaf hier loop je naar het Kozjak-meer en vaar je eroverheen voordat je enkele van de lagere meren gaat verkennen en de Grote Waterval bezoekt. In totaal is pad H 8,9 kilometer lang en wordt, afhankelijk van je snelheid, meestal in ongeveer 4 tot 6 uur voltooid.

De mooiste Plitvice watervallen

Watervallen van nationaal park plitviceNationaal Park Plitvice heeft veel prachtige watervallen, het is een beetje beroemd om hen, dus je hebt geluk als je ze te zien krijgt! De meest bekende waterval is Veliki Slap, beter bekend als "de grote waterval". Met zo'n naam is het geen verrassing dat het met 78 meter de hoogste in het park is. Paden waaronder A, B en F nemen de waterval in.

Een andere beroemde waterval is Galovački Buk. Hoewel het met slechts 16 meter veel kleiner is dan Veliki Stap, is het misschien wel mooier. Verschillende stromen stromen naar beneden, waardoor het een favoriet is van fotografen. Route E brengt je langs Galovački Buk en is vrijwel onmogelijk om te missen.

Entree Plitvice Meren

Nationaal Park PlitviceDe entreeprijzen van de Plitvice meren zijn seizoensgebonden en ook verschillen de prijzen meestal elk jaar. Ben je voor 16:00 in het park, dan betaal je als volwassenen in het hoogseizoen (afhankelijk van de groepsgrootte) tussen de Kuna 250-300 Kuna, omgerekend zo’n €35,- tot €40,-.

Voor kinderen tot 18 jaar betaal je in het hoogseizoen tussen de 100 en 120 Kuna, omgerekend ligt dit bedrag in euro's tussen de € 13,- . en €17,- Kinderen tot 7 jaar zijn gratis en groepen die bestaan uit minstens 15 personen krijgen ook korting.

Online tickets

Let op: sinds april 2019 moet je minstens twee dagen van tevoren online je tickets bestellen op de officiële website van de Plitvice meren. Dit is besloten omdat het steeds drukker wordt in het park en zo op deze manier mensen zeker zijn van een entree ticket. Je kunt er op gokken dat de desbetreffende dag niet volledig is uitverkocht, dan is het ook mogelijk om alsnog je ticket aan de deur te kopen, dit is echter niet aan te raden.

Bij het kopen van een ticket op de website is het ook belangrijk om het juiste tijdstip te kiezen en de ingang waar je naar binnen wilt. Het is namelijk niet mogelijk om via een andere ingang en/of tijdstip het park te betreden dan je hebt gekozen, ben je te laat dan ben je helaas je geld kwijt.

Het Nationaal Park Plitvice heeft de regels aangescherpt omdat ze de extreme drukte in het park (wat voorheen vaak het geval was) willen verminderen. Op deze manier hebben ze een beter overzicht en kunnen ze makkelijker de drukte onder controle krijgen.

Populaire excursies

Overnachten

De wandelpaden bij de Plitvice merenIn en rondom het park zijn veel mogelijkheden om te overnachten. In de buurt van de Plitvice Meren zijn campings, hotels, appartementen en vakantiehuizen. Een overnachting in de buurt van de Plitvice Meren is handig wanneer je de drukte in de ochtend wil vermijden. In het hoogseizoen is het tussen 11:00 en 15:00 namelijk ontzettend druk.

Er zijn 3 hotels in het Nationaal Park: Hotel Jezero, Hotel Bellevue en Hotel Plitvice. Van alle drie is Hotel Jezero de enige die het hele jaar open blijft. De hotels Bellevue en Plitvice zijn in december, januari en februari gesloten. Voor overnachtingen in en rondom de Plitvice Meren, bekijk hieronder de door ons geselecteerde top campings en hotels:

Lees ook: Top 20 beste campings van Kroatië

Top 5 populairste accommodaties Plitvice Meren

 1. Hotel Jezero (meest geboekt) ⭐⭐⭐ 
  Hotel Jezero ligt in het hart van het park, op slechts 300 meter van het grootste meer, Kozjak. Het heeft een spa- en wellnesscentrum en is zeer populair onder Nederlanders en Belgen.
 2. Lakeside Hotel Plitvice ⭐⭐⭐
  → Je verblijft in moderne kamers waar elke ochtend een heerlijk ontbijt op je wacht. Lakeside Hotel Plitvice ligt in Plitvička Jezera, op 10 km van het ingang 1.
 3. Zrinka House (best beoordeelt) ⭐⭐⭐⭐ 
  Zrinka House ligt in Grabovac, op 8 km van het park - Ingang 1. Het is niet de meest moderne accommodatie, maar wel de meest gastvriendelijke met gastrouw Zrinka en Barbara die 24/7 voor je klaar staan. 
 4. Rustic Lodge Plitvice ⭐⭐⭐⭐
  Gelegen midden in de natuur op 2,5km afstand van het park ligt Rustic Lodge Plitvice. Verwacht hoogwaardige service, een heerlijk internationaal ontbijt en comfortable kamers.
 5. Villa Park Plitvice ⭐⭐⭐
  Villa Park Plitvice ligt op 8 km van de Plitvicemeren en de grotten van Barać. Deze veel geboekte accommodatie is populair onder bezoekers van het park. 

Top 3 populairste campings Plitvice Meren

 • Camping Plitvice ⭐⭐⭐
  De Plitvicemeren zijn een van de belangrijkste toeristische attracties van Kroatië. Wil je vlak bij de meren verblijven, boek dan accommodatie op Camping Plitvice. Betaalbaar, dichtbij en uitstekende faciliteiten!
 • Plitvice Holiday Resort ⭐⭐⭐
  Het Plitvice Holiday Resort in Plitvicka is een bijzonder resort. Slaap je in een tipi, een boomhut of een huisje aan het meer? Ga lekker actief het resort of de omgeving verkennen.
 • Camping Korana ⭐⭐⭐
  De camping strekt zich uit over het plateau met uitzicht op de rivier de Korana. Het is een ideale plek om te wandelen, met een promenade boven de rivier canyon naar het oude centrum van Drežnik.

Beste reistijd Plitvice meren

Plitvice meren in de winter

De Plitvice meren zijn het hele jaar door geopend en elk seizoen heeft zo zijn eigen voordelen en nadelen. In de zomer is het er bijvoorbeeld erg warm en is het er vaak ook erg druk. Maar het mooie van de zomer is dat alles in bloei staat en dat het water kraakhelder is.

Tijdens de herfst is er veel regenval, hierdoor zijn de watervallen het krachtigst. In de winter is het park volledig bedekt met sneeuw en ijs, dit is schitterend om te zien! Wij raden aan om de maanden juli en augustus te vermijden, simpelweg omdat het ontzettend druk is in deze maanden.

Plitvice Meren winter

Als je denkt aan Nationaal Park Plitvice, stel je je het waarschijnlijk in de zomer voor, met de zon die volop schijnt en je het liefste even in het water springt. Maar in de winter is het net zo magisch! Je ziet waarschijnlijk niet alleen het park bedekt met sneeuw, er is nauwelijks drukte en tickets zijn een stuk goedkoper. Tijdens het winterseizoen zijn de meeste hotels die worden beheerd door het Nationaal Park Plitvice gesloten, de enige die zeker het hele jaar open is, is Hotel Jezero.

Aangezien er niet veel open is in de omgeving, raden wij aan om in een van de belangrijkste nabijgelegen steden (Zagreb, Split of Zadar) te verblijven en een dagtocht naar de Plitvice Meren te maken. Je zou bijvoorbeeld de kerstmarkt van Zagreb kunnen combineren met een dagtocht naar de meren.

Plitvice meren openingstijden

 • Zomer: geopend van 7:00 tot 20:00 uur
 • Herfst: geopend van 8:00 tot 18:00 uur
 • Winter: geopend van 9:00 tot 16:00 uur

Houdt er rekening mee dat deze tijden kunnen veranderen, kijk daarom altijd even op de officiële website van het Nationaal Park Plitvice. Wil je genieten van de rust in het park? Boek dan een overnachting op een camping of hotel in de buurt, zo kun je nog even de drukte vermijden.

Reistijd en afstand Plitvice meren

Waar liggen de Plitvice Meren is een vraag die veel toeristen stellen, hier een overzicht waarin per plaats het aantal kilometers + reisduur met de auto wordt beschreven:

 • Van Split naar Plitvice | 3 uur - 204 km
 • Van Zadar naar Plitvice | 1,5 uur - 118 km
 • Van Poreč naar Plitvice | 3 uur - 239 km
 • Van Pula naar Plitvice | 3,15 uur - 255 km
 • Van Šibenik naar Plitvice | 2 uur - 172 km
 • Van Krk naar Plitvice | 2,5 uur - 138 km
 • Van Trogir naar Plitvice | 2,5 uur - 214 km
 • Van Rovinj naar Plitvice | 3 uur - 240 km

Mag je zwemmen in de Plitvice Meren?

Terwijl je die oogverblindende blauwe en groene meren bekijkt, is de kans groot dat je je afvraagt: kun je zwemmen in de Plitvice Meren in Kroatië? Helaas moeten wij meedelen dat dit niet is toegestaan, maar er is een alternatief: als je toch het water in wilt, kun je het beste een roeiboot huren en gaan peddelen. Het is niet helemaal hetzelfde, maar het geeft je de kans om de schoonheid vanuit een andere hoek in je op te nemen. Ook zou je een duik kunnen nemen in water van het naastgelegen dorp Korana!

Nationaal Park Krka

Ben je niet in de buurt van de Plitvice meren, dan is wellicht het Nationaal Park Krka een oplossing. Het park is weliswaar veel kleiner, maar door watervallen, riviertjes en meertjes toch enigszins te vergelijken met de Plitvice meren. Voor informatie en tips over het Nationaal Park Krka, klik op de link.

Tips voor een bezoek aan de Plitvice meren

Entree

Wil je het park in twee dagen bekijken? Koop dan één kaartje voor twee dagen, dit is goedkoper dan twee losse kaartjes kopen.

Gratis bagageopslag

Handig is dat er bij elke ingang een speciale GRATIS (!) bagageopslag is. Dit is super handig als je met tassen reist, maar je wilt vroeg aankomen omdat de ruimte wordt uitgedeeld op basis van wie het eerst komt, het eerst maalt.

Plitvice meren parkeren

Als je rijdt, houd er dan rekening mee dat rijden in het park verboden is. Je dient de auto te parkeren op de betaalde parkeerplaats bij ingang 1 of 2 (er is geen parkeergelegenheid bij ingang 3).

Wandelschoenen

Trek goede wandelschoenen aan. Ondanks dat je ook gebruik kunt maken van het treintje en de boot, is het aangeraden om goede wandelschoenen aan te trekken. Het park is ontzettend groot en je maakt er gemakkelijk veel kilometers.

Restaurants

In het park zijn diverse restaurants, maar deze zijn vaak erg druk en duur. Het is toegestaan om zelf eten & drinken mee te nemen, hierdoor voorkom je extra kosten.

Officiële website

 

Combineer de Plitvice Meren met een camping

Overweeg je om naast het bezoeken van de Plitvice Meren ook te overnachten op een camping in Kroatië? Selecteer dan in het onderstaande overzicht het aantal personen, kies een reisaanbieder en zie direct het totale aanbod aan campings bij deze reisaanbieder.

Zo krijg je direct een compleet overzicht van het totaal aantal campings in Kroatië en rondom de Plitvice Meren. Handig als je inspiratie nodigt hebt bij het kiezen van de juiste camping!

Meer interessante artikelen

Plattegrond / Kaart Plitvice meren