Nationaal Park Brijuni

Het Nationaal Park Brijuni, beter bekend als de Brijuni eilanden zijn een groep eilanden van 14 eilanden waarvan het grootste eiland genaamd Veliki Brijun bezocht kan worden. Het Nationaal Park Brijuni ligt voor de kust van Istrië vlakbij Pula en Rovinj.

Uitzicht op de Brijuni eilanden
Met het treintje door het safaripark
Fundamenten op de Brijuni eilanden
Het safaripark op Veliki Brijuni
brijuni-eilanden-uitzicht
brijuni-eilanden-treintje-safaripark
brijuni-eilanden-fundamenten
brijuni-eilanden-safari-park
previous arrow
next arrow

Een bezoek brengen aan de Brijuni eilanden is een absolute aanrader, een trip naar het schitterende en historische eiland Veliki Brijun is erg populair. Maak kennis met de prachtige natuur op het eiland, bekijk de overblijfselen van het Romeinse tijdperk en bepaal zelf hoe je de rest van het eiland wilt ontdekken.

Wat is er te zien en te doen?

Bij aankomst op het eiland mag je zelf bepalen op welke manier je het eiland Veliki Brijun gaat verkennen. Er zijn diverse mogelijkheden zoals het huren van fietsen, golfkarretjes en het volgen van de toeristische tour door middel van het treintje die je bij verschillende bezienswaardigheden brengt. Dit is er allemaal te zien en te doen:

 • Safaripark
 • Tito museum
 • Dinosaurus voetsporen
 • Verge Baai
 • Fundamenten uit Romeinse tijdperk
 • Het Byzantijnse castrum
 • St. Mary's basiliek 
 • Mediterrane tuin
 • Snorkelen
 • Golven

Safaripark

Safaripark Brijuni eilandenVoor de kinderen zal waarschijnlijk het safaripark de leukste bezienswaardigheid zijn Veliki Brijuni. Er zijn diverse dieren zoals de bekende olifant genaamd Lanka, deze heeft president Tito die jarenlang op het eiland gewoond heeft gekregen in de jaren zeventig van de toenmalige leidster van India, Indira Gandhi.

Ook lopen er schildpadden, zebra’s, lama’s, dromedarissen, struisvogels, pauwen en Indiase heilige koeien door het safaripark.

Museum van Tito

Naast de levende dieren in het safaripark, zijn er ook nog veel opgezette dieren in het zogeheten Tito museum. Denk hierbij aan leeuwen, tijgers, giraffen, apen, beren, panters en meer. Wanneer je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van het eiland is het bezoeken van het museum een aanrader. Het museum vertelt je meer over de geschiedenis van het eiland, over onder andere Romeinse tijdperk, president Tito en het eiland tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Dinosaurussen 

Voetsporen van Dinosaurussen op de Brijuni eilandenOp het eiland is de kans erg groot dat je voetsporen aantreft van dinosaurussen, er zijn er namelijk meer dan 200 gevonden. Dit is erg fascinerend om te zien, zeker gezien het feit dat je op weinig plekken ter wereld nog voetafdrukken van dinosauriërs kunt vinden.

Men denkt dat 100 miljoen jaar geleden deze oude reptielen over de Brijuni eilanden liepen. Om de grootte van een dinosaurus te illustreren heeft het Nationaal Park Brijuni een dinosaurus nagebouwd.

Verige Baai

De Verge Baai op Veliki BrijunAan de westkust van Veliki Brijun kom je langs de Verige Baai waar nog veel veel oude ruïnes uit Romeinse tijdperk te zien zijn. De fundamenten van een voormalig Romeinse villa zijn nog grotendeels intact en interessant om te zien.

De villa maakte destijds deel uit van de Romeinse keizersroute die liep over een groot gedeelte van de balkan. Het leuke van de Verige Baai is dat je er mag snorkelen en er nog steeds onderwater restanten kan vinden zoals aardewerk, amfora en fundamenten.

St. Mary's basiliek

st. Mary's basiliek op Veliki BrijunEen andere historische bezienswaardigheid is de St. Mary's basiliek gelegen dichtbij het Byrzantijnse castrum, de overblijfselen van de basiliek zijn nog altijd in uitstekende staat. In de 13e eeuw behoorde de St. Mary's basiliek tot de Tempeliers.

Toen hun orde in 1312 werd afgeschaft, vervaagde het kloosterleven. In het open voorste gedeelte van de basiliek en daar omheen was een vroegchristelijke begraafplaats van 300 meter lang, die zich uitstrekte tot aan de zuidoostelijke hoek van het castrum.

De Mediterrane tuin

De mediterrane tuin op de Brijuni eilandenDe mediterrane tuin van Brijuni is een echte attractie binnen het Brijuni Nationaal Park. De tuin werd geopend in 2007 op het terrein van de voormalige boskwekerij.

De tuin heeft een totale oppervlakte van 17000 vierkante meter en is met 169 verschillende plantensoorten zeker een kijkje waard. Voor veel liefhebbers van de natuur is dit het hoogtepunt van het eiland!

Overnachten Brijuni eilanden

Dit zijn de top 3 hotels op Veliki Brijun of in Fažana:

 1. Hotel Brijuni Depandance Neptun *** (Veliki Brijun)
 2. Hotel Brijuni Rooms Karmen *** (Veliki Brijun)
 3. Hotel Villetta Phasiana *** (Fažana)

Highlights van het park

Boottocht Brijuni eilanden

Excursie Nationaal park BrijuniEr zijn meerdere mogelijkheden om een excursie te boeken voor het voor de Brijuni eilanden. In het aan de kust gelegen havenplaatsje Fažana kun je een boottocht boeken naar de Brijuni eilanden. Vooral in het hoogseizoen zijn er in Fažana talloze touroperators die een trip aanbieden naar de Brijuni eilanden. Daarnaast is het ook mogelijk om een officiële excursie te boeken in Fažana bij hoofdkantoor van Brijuni Nationaal Park.

Wees ervan bewust dat het niet verplicht is om een excursie te boeken, het is ook mogelijk om slechts een ticket te halen voor de boot naar de eilanden. De boottocht duurt zo’n 20 minuten en in het park worden rondleidingen gegeven in het Engels, Duits, Italiaans en Kroatisch. In het hoogseizoen vertrekt de eerste boot om 9:00 vanuit Fažana en de laatste boot terug naar Fažana om 23:00. Voor meer informatie over het reserveren, prijzen en andere relevante informatie, klik hier.

Verblijf je in Poreč, Rovinj of Umag? Boek dan van tevoren een excursie via het onderstaande arrangement! Je vertrekt vanuit de haven van de desbetreffende plaats en verkent het Nationaal Park Brijuni door middel van de boot en het treintje. Een Engels, Duits en Italiaans sprekende gids zit bij de prijs inbegrepen.

Excursie

Entreeprijzen Brijuni eilanden 2019

Juni, juli, augustus en september:

Volwassenen: 30,- (220 kuna)
Kinderen van 4 tot 14 jaar: €15,- (110 kuna)

Maart, april, mei en oktober:

Volwassenen: 24,- (180 kuna)
Kinderen van 4 tot 14 jaar: €12,- (90 kuna)

Januari, februari, november en december:
Volwassenen: €20,- (150 kuna)
Kinderen van 4 tot 14 jaar: €10,- (70 kuna)

Limski kanaal

Op minder dan een uur rijden van Fažana ligt het bezienswaardige Limski Kanaal, ook wel Lim Fjord genoemd. Wanneer je op zoek bent naar meer dan alleen de Brijuni eilanden, is dit een leuke optie om jezelf een paar uur te vermaken.

Het Limski kanaal bestaat uit hoge kliffen, schitterende uitzichtpunten, de piratengrot voor kinderen en ook worden er regelmatig dolfijnen gespot! Tevens is het Limski kanaal ideaal te combineren met een dagje Rovinj. Bekijk ons artikel over het Limski kanaal door te klikken op de link: » Limski kanaal

Tips

Vertrek op tijd

Op tijd vertrekken kan gunstig uitpakken voor een bezoek aan het Brijuni Nationaal Park. In het hoogseizoen kan het er namelijk erg druk zijn en is de kans aanwezig dat je even zult moeten wachten op de boot die naar de eilanden vertrekt.

Zwemkleding

Neem zwemkleding mee als je de Brioni eilanden bezoekt. Naast dat het er in de zomer ontzettend heet kan zijn, is het ook prachtig om er te snorkelen. Het is namelijk verboden om te vissen rondom de eilanden, daardoor zie je veel vissoorten die je niet snel zult tegenkomen in Kroatië.

Excursie boeken

Wanneer je van plan bent om een excursie te boeken naar de Brijuni eilanden, boek dan van tevoren een excursie bij het officiële hoofdkantoor van het Brijuni Nationaal Park in Fažana of boek direct een ticket via Get Your Guide wanneer je rechtstreeks met de boot vanuit RovinjPoreč of Umag naar de Brijuni eilanden wilt gaan. » Direct ticket

Pula & Rovinj

Wanneer je van plan bent om het Nationaal Park Brijuni te bezoeken, dan mag je zeker niet de twee 'naastgelegen' authentieke plaatsen Pula en Rovinj missen! Twee plaatsen in de buurt van de Brijuni eilanden met vele charmante restaurantjes, mooie bezienswaardigheden en beide met een buitengewoon gezellig stadscentrum! Klik op de plaatsnamen om alles te weten te komen over deze twee plaatsen!

Golven

Ben je een liefhebber van golf? Neem dan je uitrusting mee en ga golven op de voormalige golfbaan van Tito! Tijdens het golven ben je omringd door water, de prachtige natuur en de vele dieren die er rond lopen. Voor elke golfliefhebber is deze golfbaan een must!

Officiële website

Meer bezienswaardigheden!

Plitvice meren

Ontdek de watervallen, grotten en meren van misschien wel één van de mooiste natuurparken ter wereld. Bekijk ook onze tips om goed voorbereid op stap te gaan!

Lees meer

Limski kanaal

Het Limski kanaal is een leuke bezienswaardigheid met hoge kliffen, mooie uitzichtpunten en de bekende piratengrot. Ook kun je er heerlijk verse vis eten bij één van de restaurants!

Lees meer

Krka watervallen

Een populaire bezienswaardigheid nabij Šibenik, de charmante riviertjes, de reusachtige watervallen en vele diersoorten maken Krka tot wat het is.

Lees meer

Plattegrond / Kaart Nationaal Park Brijuni

Rechtermenu pictogram