logo ontdek kroatie

Hum

Bezoek de kleinste stad ter wereld gelegen in Istrië!

Top 3 overnachtingen in Hum

Hum, de kleinste stad ter wereld

Hum is volgens het Guinness book of records de kleinste stad ter wereld met 17 inwoners, 14 huizen en is goed te combineren met de naastgelegen watervallen van Kotli. Hum ligt midden in Istrië in de gemeente Buzet en is in 2012 volledig gerenoveerd omdat veel huizen er slecht aan toe waren. Alleen de weg ernaartoe is al de moeite waard om deze plaats een keer te bezoeken; kronkelende wegen, nostalgische huizen en authentieke dorpjes kun je onderweg verwachten. Daarnaast kost het parkeren slechts 10 kuna wat omgerekend €1,20 is.

Wat is er te zien en te doen?

Het is de kleinste stad ter wereld en daarom moet je er niet té veel van verwachten, wel is het een leuk gezicht om een keer gezien te hebben. Maar wat is er nou allemaal te zien en te doen?

Volledig verzorgde trips naar de Plitvice-meren: dé top 5 favoriete excursies!

Souvenirwinkeltjes

Bezoek zeker de souvenirwinkeltjes van Hum waar veel handgemaakte spulletjes te koop zijn zoals lederwaren, kleren en dranken. Vanzelfsprekend kun je er ook zelfgemaakte grappa krijgen die je uiteraard eerst mag proeven. De lokale bevolking is ontzettend vriendelijk en sommigen spreken redelijk Engels waardoor de communicatie wat soepeler verloopt.

Winebar Rabos

In het kleinste stadje van Kroatië kan je aangenaam een glaasje wijn drinken bij de wijnbar genaamd Rabos. De wijnbar ligt pal in het centrum en beschikt over een gezellig terras waar je tegen schappelijke prijzen diverse wijnen en streekspecialiteiten kan proeven. Je wordt meegenomen terug in de tijd, de service in deze bar is van hoog niveau en het personeel is erg vriendelijk!

De klokkentoren van Hum

Klokkentoren van Hum Kroatie

Het stadje met slechts 17 inwoners heeft zelfs een klokkentoren die vroeger diende als uitzichttoren om aanvallen van buitenaf vroegtijdig te zien aankomen. Het is bij ons onbekend of de klokkentoren ook beklommen kan worden.

Restaurant Humska Konoba

 

Omdat Hum relatief toeristisch is zou je verwachten dat het enigste restaurant van het stadje ook relatief hoge prijzen hanteert, dit is echter niet zo! De prijzen zijn erg laag, zeker gezien het eten wat je geserveerd krijgt. De menukaart is niet heel erg uitgebreid en bestaat voornamelijk uit streekgerechten. Naast de goedkope prijzen is het personeel ontzettend vriendelijk en heb je een fantastisch uitzicht terwijl je geniet van het eten! Humska Konoba is absoluut de moeite waard om te bezoeken!

De waterval van Kotli

De waterval van KotliOp ongeveer 10 minuten rijden van Hum vind je de waterval van Kotli. Een bezoek aan Kotli wordt vaak gecombineerd met Hum omdat het dicht in de buurt ligt en beide plaatsen leuke bezienswaardigheden zijn.

 

Kotli telt één inwoner, het heeft een restaurant en een rivier waar in gezwommen kan worden. Vooral wanneer het geregend heeft stroomt er veel water door de rivier en dat zorgt voor een mooi plaatje. Het bezoeken van Kotli is in tijden van veel regen dan ook het mooist, bijvoorbeeld in de herfst of in de winter. » Het pittoreske Kotli

km

Reisafstanden

Vanuit Istrië & Kvarner zijn de afstanden vaak nog goed te doen, maar vanuit Dalmatië zouden wij het niet aanraden omdat deze bezienswaardigheid niet zo spectaculair is als de Krka Watervallen of de Plitvice Meren.

  • Van Rabac naar Hum | 1 uur  – 46 km
  • Van Poreč naar Hum | 1 uur – 62 km
  • Van Rovinj naar Hum | 1 uur – 64 km
  • Van Umag naar Hum | 1 uur – 64 km
  • Van Vrsar naar Hum | 1 uur – 70 km
  • Van Pula naar Hum | 1,5 uur – 82 km
  • Van Krk naar Hum | 1,5 uur – 89 km

Veel geboekte excursies