Met de auto reizen door Kroatië is de laatste jaren steeds populairder geworden, vooral autovakanties naar Istrië zijn erg populair onder Nederlandse toeristen. De Kroatische overheid heeft de laatste jaren veel geld gestoken in de infrastructuur van Kroatië, hierdoor is de bereikbaarheid en veiligheid sterk toegenomen. Lees ook: Top 10 meest geboekte rondreizen door Kroatië + tips
Vanuit Nederland ben je het snelst in Kroatië als je rijdt via Keulen, Frankfurt, München, Oostenrijk en via Slovenië bereik je Kroatië. Naast Kroatië heeft ook Slovenië de laatste jaren hard gewerkt aan een goede infrastructuur, tot ver in Slovenië kun je gebruik maken van de snelweg. Wees er wel op voorbereid dat het verplicht is om in Oostenrijk en Slovenië te rijden met een tolvignet.
In Kroatië hoef je niet met een vignet te rijden, dit moet echter wel in Oostenrijk en Slovenië. Het is mogelijk om deze landen te vermijden via bijvoorbeeld Italië, maar dit is niet bepaald praktisch. In Oostenrijk is één vignet meestal 10 dagen geldig, deze kosten zo’n €9,00 per stuk. In Slovenië ben je voor een maandvignet meestal zo’n €30,00 kwijt.
Op bijna alle autosnelwegen in Kroatië moet je tol betalen, de snelweg bij Zagreb is een van de weinige autosnelwegen waar je géén tol hoeft te betalen. Bij de bemande poortjes kun je zowel met de euro als de kuna betalen, ook kun je betalen door middel van een creditcard.
Wanneer je regelmatig gebruikt maakt van de autosnelwegen in Kroatië is het verstandig om een prepaid-kaartsysteem met transponder aan te schaffen, hiermee hoef je niet in de rij te wachten en ontvang je 20% korting.
Voertuigen worden in Kroatië in verschillende categorieën ingedeeld, op basis van de categorie wordt een prijs vastgesteld die je moet betalen bij de tolpoortjes. Personenauto’s zonder caravan vallen in categorie I, personenauto’s met caravan of aanhangwagen vallen in categorie II.
Bereken hier hoeveel tol je moet betalen vanuit Nederland naar Kroatië. Op de afbeelding zijn de verschillende categorieën afgebeeld.
A1 – Zagreb – Bosiljevo – Zadar – Šibenik – Split – Šestanovac – Vrgorac – Ploče.
A2 – Zagreb – Zaprešić – Krapina – Macelj.
A3 – Bregana – Zagreb – Slavonski Brod – Županja – Lipovac.
A4 – Zagreb – Varaždin – Goričan.
A5 – Osijek – Đakovo – Sredanci.
A6 – Bosiljevo – Vrbovsko – Rijeka.
A7 – Rijeka – Rupa.
A9 – Kanfanar – Pula.
B8 – Kanfanar – Matulji.
Vanaf je achttiende is het toegestaan om in Kroatië een auto te huren. Lees ook ons artikel over het huren van een auto in Kroatië. » auto huren
*Wanneer je een auto huurt in Kroatië is het belangrijk om te controleren of deze uitrusting aanwezig is.*
Uiteraard is het belangrijk om je rijbewijs en kentekencard mee te nemen, ook is het handig om het Europees schadeformulier niet te vergeten. Met dit schadeformulier kun je schade melden na een aanrijding. Tot slot is het belangrijk om de groene kaart mee te nemen, je hebt dan direct je verzekeringsgegevens en telefoonnummers bij de hand.
Het maximale alcoholpromillage in het verkeer voor bestuur van 24 jaar of ouder is 0,5, bestuurders jonger dan 24 jaar mogen helemaal geen alcohol nuttigen voor het rijden. In de winterperiode van 15 november t/m 15 april is het rijden met winterbanden verplicht, ongeacht de weersomstandigheden. Wanneer er goed passende sneeuwkettingen in het voertuig aanwezig zijn, hoeft dit echter niet.
Bestuurders van 24 jaar of ouder
Bestuurders jonger dan 24 jaar
Mocht je tijdens je vakantie willen overnachten op een camping in Kroatië aan zee? Een vakantie kan uitstekend worden gecombineerd met een verblijf op een camping in Kroatië, waardoor je kunt genieten van de natuur en de ongerepte omgeving van het land.
In het overzicht vind je verschillende type campings en glampings verdeeld over het land. Handig als je inspiratie nodigt hebt bij het kiezen van de juiste camping!