Grotten van Postojna

De grotten van Postojna liggen weliswaar niet in Kroatië, maar worden vanuit Kroatië massaal bezocht. Op ongeveer 40 minuten rijden vanaf de Sloveense hoofdstad Ljubljana zijn de ruim 24 kilometer lange grotten van Postojna gevestigd. In de grotten is een treinspoor aangelegd om bezoekers door middel van een treintje door de grotten te leiden. Eenmaal dieper in het grottenstelsel zal de trein stoppen en kun je de grotten te voet verkennen.

Lopen door de grotten van Postojna
Het meer in de grotten van Postojna
Het kasteel bij de grotten van postojna
Lopen door de grotten van Postojna
grotten-van-postojna-wandelen
grotten-van-postojna-meer
postojna-grotten-kroatie
grotten-van-postojna-treintje
previous arrow
next arrow

Wat is er te zien en te doen?

In dit artikel kom je alles te weten over de grotten van Postojna en wat er allemaal te zien en te doen is. De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Algemene informatie
  • Predjama kasteel
  • Tickets
  • Openingstijden
  • Hoe zijn de Grotten van Postojna ontstaan?
  • Reizen vanuit Kroatië
  • Populaire excursies
  • Tips

Algemene informatie

Meestal reis je in clusters en wordt per cluster een gids aangesteld op basis van de nationaliteiten. De gids gaat je meer vertellen over de geschiedenis van de grotten, de dieren die er leven, stalagmieten en meer!

De wandelpaden zijn uitstekend aangelegd en ook is er veel verlichting geplaatst, daarnaast zijn de grotten relatief ruim en dus niet zo nauw in vergelijking met de meeste grotten. De totale excursie neemt ongeveer anderhalf uur in beslag en dit is het zeker waard!

Hoe zijn de grotten van Postojna ontstaan?

Miljoenen jaren geleden zijn de grotten van Postojna gevormd door de ondergrondse Pivka-rivier. Het snelstromende water uit de Pivka-rivier holde de ondergrondse ruimtes van de Postojna grotten uit. Na archeologisch onderzoek gedaan te hebben denken wetenschappers dat de eerste bezoekers in de dertiende eeuw de grot hebben 'ontdekt'. De eerste bezoekers schreven namelijk tekeningen op de muren van de grot.

Postojna grotten tickets (2019)

Er zijn verschillende tickets beschikbaar voor een bezoek aan de Postojna grotten, naast het bezoeken van de Postojna grotten kun je ook een combiticket halen en Predjama kasteel ontdekken. TIP: haal een combiticket en maak er een complete dagbesteding van. Dit is voordeliger en natuurlijk leuker omdat je beide bezienswaardigheden bezoekt. Bestel hier direct tickets op de officiële website.

Wil je alleen de Postojna grotten bezoeken, dan zijn dit de prijzen:

Hoogseizoen

28 juni tot 2 september
Volwassenen: €27,90,- 
Kinderen (6-15 jaar): €16,-
Kinderen (1-5 jaar): €1,00
Studenten (16-25 jaar): 22,30,-

Laagseizoen

3 september tot 22 december

Volwassenen: €25,90,- 
Kinderen (6-15 jaar): €15,50,-
Kinderen (1-5 jaar): €1,00
Studenten (16-25 jaar): 20,60,-

Postojna grotten openingstijden

Openingstijden Postojna grotten in Slovenië

Reizen vanuit Kroatië naar de Postojna grotten

Grotten van Postojna treinVanuit Kroatië is het vrij eenvoudig om naar de Postojna grotten te reizen. Vanuit diverse plaatsen in Kroatië worden er excursies aangeboden naar de grotten. (zie onderstaande arrangementen) Daarnaast vertrekken er in het hoogseizoen ook bussen naar de Italiaanse plaatsen Triëst en Koper.

Ook vertrekken er in het hoogseizoen bussen vanuit Istrië naar Postojna, laat je hiervoor informeren bij het lokale VVV kantoor, omdat dit niet altijd het geval is. Uiteraard is het ook mogelijk om met de auto naar de Postojna grotten te rijden, wij raden aan om dit te combineren met de heen of terugreis, omdat de meeste toeristen via Slovenië reizen.

Wil je direct een excursie boeken? Klik dan op een van de onderstaande arrangementen!

Populaire excursies

Predjama kasteel

Wanneer je toch in de buurt bent is een bezoek brengen aan het Predjama kasteel een must. Het kasteel ligt vlakbij de Grotten van Postojna en is minstens net zo populair. Het kasteel is gebouwd in de rotswand van een klif van 123 meter hoog en ook voor kinderen erg interessant. Alleen het uitzicht en de locatie is al een bezoek waard!

postojna-kasteel-slovenie

Bij de entree krijg je een auditieve rondleiding die ook in het Nederlands wordt verzorgd. Alle ruimtes in het kasteel kun je bezoeken en worden aangeduid met een nummer die je kunt intoetsen op de audio speler, je hoort dan een verhaal over de desbetreffende ruimte. Achter het grootste grotkasteel ter wereld bevindt zich een netwerk van geheime tunnels, waaruit de legende van het kasteel genaamd Erazem van Predjama op zijn plunderingsexpedities zou vertrekken. De grot onder het Predjama kasteel is de thuisbasis van een kolonie vleermuizen en is ook toegankelijk voor publiek.

Gratis busreis

In juli en augustus rijdt er elk uur een (gratis) bus tussen de Postojna grotten en het Predjama kasteel. De rit tussen beide bezienswaardigheden duurt ongeveer 20 minuten en ook is het mogelijk om een combi ticket te kopen voor beide bezienswaardigheden. Parkeren op 2 minuten lopen van het kasteel is gratis.

Vanuit Slovenië naar Kroatië

Ben je onderweg van Slovenië naar Kroatië? Lees dan ook eens onze artikelen over de onderstaande populaire plaatsen in Istrië en Kvarner! Informatie en tips over de mooiste bezienswaardigheden, leukste activiteiten en gezelligste restaurantjes! Klik op de link om alles over de desbetreffende plaats te weten te komen:

Kroatië met kinderen

Ben je in Kroatië op vakantie met kinderen en kun je nog wel wat hulp gebruiken bij het uitkiezen van de ideale kindervakantie? Lees dan ons artikel over onder andere de top 10 meest kindvriendelijke campings, tips voor het kiezen van de juiste accommodatie en wat is er voor kinderen in Kroatië allemaal te doen? » Handige tips voor een vakantie met kinderen in Kroatië

Video met highlights 

Tips

Kleding

Neem voor de zekerheid een trui mee, hoe dieper je terecht komt in het grottenstelsel, hoe kouder het wordt. Het is namelijk ongeveer 10 graden.

Kindvriendelijk

In de grotten zijn overal hekjes aangelegd en de wandelpaden zijn erg veilig. Soms kan het voorkomen dat bepaalde wandelpaden glad zijn omdat het er in de grotten vochtig is en er regelmatig druppels op de wandelpaden vallen. Het is toegestaan om een buggy mee te nemen, maar een drager is net iets praktischer.

Nederlandstalige gids

Er is zelfs een Nederlandstalige gids actief voor de Postojna grotten, wel moet je hier hiervoor contact opnemen met de officiële website van de Postojna grotten. Mocht deze gids niet kunnen op het gewenste tijdstip, dan kun je altijd nog gebruik maken van de audiogids in het Nederlands.

Combiticket

Haal een combiticket en bezoek zowel de Postojna grotten als het Predjama kasteel. Je bent voordeliger uit en bezoekt beide bezienswaardigheden.

Officiële website

Plattegrond / Kaart Grotten van Postojna

Rechtermenu pictogram