logo ontdek kroatie

Grotten van Postojna

Verken de fraaie grotten van Postojna op slechts 40 minuten van de Kroatische grens!

Top 3 overnachtingen Postojna

Grotten van Postojna: de complete reisgids met handige tips!

De grotten van Postojna liggen weliswaar niet in Kroatië, maar worden vanuit Kroatië en vooral Istrië massaal bezocht. Op ongeveer 40 minuten rijden vanaf de Sloveense hoofdstad Ljubljana zijn de ruim 24 kilometer lange grotten van Postojna gevestigd. In de grotten is een treinspoor aangelegd om bezoekers door middel van een treintje door de grotten te leiden. Eenmaal dieper in het grottenstelsel zal de trein stoppen en kun je de grotten te voet verkennen.

Wat is er te zien en te doen?

In dit artikel kom je alles te weten over de grotten van Postojna en wat er allemaal te zien en te doen is. De volgende onderwerpen komen aan bod:

Algemene informatie

Bezoekers krijgen 5 km van de grot te zien tijdens rondleidingen van 1½ uur; Hiervan wordt 3,2 km afgelegd door het bekende treintje. De Postojna-grot heeft een constante temperatuur van 8°C tot 10°C, met een luchtvochtigheid van 95%, dus een warme jas en degelijke schoenen zijn aan te raden. De trein neemt je mee naar de grot van de grote berg, op een reis die lijkt op het betreden van het geheime hol van een James Bond-schurk. Vanaf hier begeleidt een gids je te voet door tunnels, zalen, galerijen en grotten in een van de vier tot zes talen (audiogidsen zijn beschikbaar in veel meer talen).

 

Meestal reis je in clusters en wordt per cluster een gids aangesteld op basis van de nationaliteiten. De gids gaat je meer vertellen over de geschiedenis van de grotten, de dieren die er leven, stalagmieten en meer! De wandelpaden zijn uitstekend aangelegd en ook is er veel verlichting geplaatst, daarnaast zijn de grotten relatief ruim en dus niet zo nauw in vergelijking met de meeste grotten.

Volledig verzorgde trips naar de Postojna Grotten – dé favoriete excursies!

Wat kom je allemaal te zien?

Vanuit de Velika Gora-grot ga je verder over de russische brug, gebouwd door krijgsgevangenen in 1916, door de 500 meter lange prachtige grotten die gevuld zijn met prachtige lintvormige stalactieten en stalagmieten die twee miljoen jaar oud zijn (het duurt 30 jaar om produceren 1 mm stalactiet). De zalen van de zogeheten beautiful caves zijn het verste punt dat je zult bereiken; vanaf hier strekt een tunnel zich uit naar de zwarte grot (Črna Jama) en de pivka-grot)

 

De tocht gaat verder naar het zuiden door de winterhal, langs de 5 meter hoge, sneeuwwitte stalagmiet (ook wel de diamant genoemd) en de aangrenzende barokke pilaar, die symbolen van de grot zijn geworden. Je gaat dan de concert hall binnen, de grootste in het grottenstelsel en biedt plaats aan 10.000 mensen voor muziekuitvoeringen. In de week tussen kerstmis en nieuwjaar vindt in de grot ook de live christmas crib (Jaslice) plaats, de kerststal uitgevoerd door nabootsende acteurs. Bezoekers stappen bij het concertgebouw in de trein en keren terug naar de ingang. De rivier zet zijn diepe doorgang onder de grond voort, waarbij verschillende reeksen grotten worden uitgehouwen en komt weer tevoorschijn als de Unica-rivier.

Hoe zijn de grotten van Postojna ontstaan?

 

Miljoenen jaren geleden zijn de grotten van Postojna gevormd door de ondergrondse Pivka-rivier. Het snelstromende water uit de Pivka-rivier holde de ondergrondse ruimtes van de Postojna grotten uit. Na archeologisch onderzoek gedaan te hebben denken wetenschappers dat de eerste bezoekers in de dertiende eeuw de grot hebben ‘ontdekt’. De eerste bezoekers schreven namelijk tekeningen op de muren van de grot.

Tickets Grotten Postojna

Er zijn verschillende tickets beschikbaar voor een bezoek aan de Postojna grotten, naast het bezoeken van de Postojna grotten kun je ook een combiticket halen en Predjama kasteel ontdekken. TIP: haal een combiticket en maak er een complete dagbesteding van. Dit is voordeliger en natuurlijk leuker omdat je beide bezienswaardigheden bezoekt. Bestel hier direct tickets op de officiële website.

 

Wil je alleen de Postojna grotten bezoeken, dan zijn dit de prijzen:

 

Hoogseizoen

28 juni tot 2 september

Volwassenen: €27,90,- 
Kinderen (6-15 jaar): €16,-
Kinderen (1-5 jaar): €1,00
Studenten (16-25 jaar): 22,30,-

 

Laagseizoen

3 september tot 22 december

Volwassenen: €25,90,- 
Kinderen (6-15 jaar): €15,50,-
Kinderen (1-5 jaar): €1,00
Studenten (16-25 jaar): 20,60,-

Openingstijden Grotten Postojna

Openingstijden Postojna grotten in Slovenië

“Geniet van de betoverende schoonheid van de grotten van Postojna en de mysterieuze middeleeuwse Predjamaburcht, die tot de meest waardevolle schatten van Slovenië behoren. Boek een excursie inclusief ophaalservice vanuit Ljubljana & gids!

Top 5 overnachtingen Grotten Postojna

Als je op zoek bent naar de beste overnachtingen in en rondom de Grotten van Postonja, dan hoef je niet verder te zoeken. Wij hebben voor jou de top 5 samengesteld op basis van populariteit en beoordelingen van minimaal een 8.

Toch liever op een camping overnachten? Bekijk dan ook de top 10 campings van Istrië!

Hotel Cave Hotel Jama

TIP: Postojna Cave Hotel Jama

Veel geboekte excursies

Predjama Kasteel

Predjama Kasteel Postonja grotten in KroatieWanneer je toch in de buurt bent is een bezoek brengen aan het Predjama kasteel een must. Het kasteel ligt vlakbij de Grotten van Postojna en is minstens net zo populair. Het kasteel is gebouwd in de rotswand van een klif van 123 meter hoog en ook voor kinderen erg interessant. Alleen het uitzicht en de locatie is al een bezoek waard! Hoewel het comfort mist voor zijn vorige bewoners, zorgt het voor veiligheid, die tijdens de middeleeuwen veel belangrijker was. Er zijn veel mythen rond Predjama Castle.

 

Bij de entree krijg je een auditieve rondleiding die ook in het Nederlands wordt verzorgd. Alle ruimtes in het kasteel kun je bezoeken en worden aangeduid met een nummer die je kunt intoetsen op de audio speler, je hoort dan een verhaal over de desbetreffende ruimte. Achter het grootste grotkasteel ter wereld bevindt zich een netwerk van geheime tunnels, waaruit de legende van het kasteel genaamd Erazem van Predjama op zijn plunderingsexpedities zou vertrekken. De grot onder het Predjama kasteel is de thuisbasis van een kolonie vleermuizen en is ook toegankelijk voor publiek.

Reizen vanuit Kroatië naar de Postojna Grotten

Grotten van Postojna trein KroatieVanuit Kroatië is het vrij eenvoudig om naar de Postojna grotten te reizen. Vanuit diverse plaatsen in Kroatië worden er excursies aangeboden naar de grotten. (zie onderstaande arrangementen) Daarnaast vertrekken er in het hoogseizoen ook bussen naar de Italiaanse plaatsen Triëst en Koper.

 

Ook vertrekken er in het hoogseizoen bussen vanuit Istrië naar Postojna, laat je hiervoor informeren bij het lokale VVV kantoor, omdat dit niet altijd het geval is. Uiteraard is het ook mogelijk om met de auto naar de Postojna grotten te rijden, wij raden aan om dit te combineren met de heen of terugreis, omdat de meeste toeristen via Slovenië reizen.

 

Wil je direct een excursie boeken? Klik dan op een van de onderstaande arrangementen!

Tips

Plitvice meren openingstijden

  • Zomer: geopend van 7:00 tot 20:00 uur
  • Herfst: geopend van 8:00 tot 18:00 uur
  • Winter: geopend van 9:00 tot 16:00 uur

Houdt er rekening mee dat deze tijden kunnen veranderen, kijk daarom altijd even op de officiële website van het Nationaal Park Plitvice. Wil je genieten van de rust in het park? Boek dan een overnachting op een camping of hotel in de buurt, zo kun je nog even de drukte vermijden.

Kleding

Neem voor de zekerheid een trui mee, hoe dieper je terecht komt in het grottenstelsel, hoe kouder het wordt. Het is namelijk ongeveer 10 graden.

Kindvriendelijk

In de grotten zijn overal hekjes aangelegd en de wandelpaden zijn erg veilig. Soms kan het voorkomen dat bepaalde wandelpaden glad zijn omdat het er in de grotten vochtig is en er regelmatig druppels op de wandelpaden vallen. Het is toegestaan om een buggy mee te nemen, maar een drager is net iets praktischer.

Nederlandstalige gids

Er is zelfs een Nederlandstalige gids actief voor de Postojna grotten, wel moet je hier hiervoor contact opnemen met de officiële website van de Postojna grotten. Mocht deze gids niet kunnen op het gewenste tijdstip, dan kun je altijd nog gebruik maken van de audiogids in het Nederlands.

Combiticket

Haal een combiticket en bezoek zowel de Postojna grotten als het Predjama kasteel. Je bent voordeliger uit en bezoekt beide bezienswaardigheden.

Officiële website

Gratis busreis

In juli en augustus rijdt er elk uur een (gratis) bus tussen de Postojna grotten en het Predjama kasteel. De rit tussen beide bezienswaardigheden duurt ongeveer 20 minuten en ook is het mogelijk om een combi ticket te kopen voor beide bezienswaardigheden. Parkeren op 2 minuten lopen van het kasteel is gratis.

Vanuit Slovenië naar Kroatië

Ben je onderweg van Slovenië naar Kroatië? Lees dan ook eens onze artikelen over de onderstaande populaire plaatsen in Istrië, Kvarner & Dalmatië! Informatie en tips over de mooiste bezienswaardigheden, leukste activiteiten en gezelligste restaurantjes! Klik op de link om alles over de desbetreffende plaats te weten te komen:

Kroatië met kinderen

Ben je in Kroatië op vakantie met kinderen en kun je nog wel wat hulp gebruiken bij het uitkiezen van de ideale kindervakantie? Lees dan ons artikel over onder andere de top 10 meest kindvriendelijke campings, tips voor het kiezen van de juiste accommodatie en wat is er voor kinderen in Kroatië allemaal te doen? » Handige tips voor een vakantie met kinderen in Kroatië

Combineer de Grotten van Postojna met veel geboekte campings in Kroatië!

Het zwempark van camping lanterna premium één van de beste campings in kroatie
Populairste familiecamping!
Poreč - Istrië

Camping Lanterna