Belangrijke reisinformatie over Kroatië

Kroatië is een populaire vakantiebestemming, geschikt voor veel verschillende soorten vakanties. Op onze website hebben we de populairste soorten vakanties van Kroatië uitgewerkt zodat iedereen op de goede plek terecht komt en de vakantie van zijn leven heeft. In dit artikel lees je de belangrijkste reisinformatie voor een vakantie in Kroatië:

Dubrovnik in Kroatië
dubrovnik-kroatie-vakantie

Wie wel eens op vakantie is geweest naar Kroatië weet dat er in de zomermaanden langs de Adriatische kust regelmatig bosbranden zijn. Door de droogte en de wind langs de kust verspreiden deze bosbranden zich razendsnel, wees dus voorzichtig met het gebruiken van bijvoorbeeld vuur.

Het binnenland van Kroatië heeft een continentaal klimaat met droge en vooral hete zomers en daarom is Zagreb in de zomer een stuk heter dan bijvoorbeeld Dubrovnik. Wij bezoeken Kroatië het liefst in september, omdat het dan een stuk rustiger is en de temperatuur gemiddeld rond de 20 graden Celsius ligt.

Top 5 Kroatië aanbieders

Top 3 campings in Istrië

Valuta

Kroatië is een van de weinig landen in Europa die niet de euro als valuta heeft, zij betalen echter met de zogeheten Kuna. 1 januari 2023 treedt Kroatië echter toe tot de Eurozone, wat er voor zorgt dat ook in Kroatië de officiële munteenheid is.

Pinnen in Kroatië

Het kan zijn dat geldautomaten commissie rekenen bij het pinnen van geld, dit is echter niet nodig wanneer je de juiste handelingen verricht! Wanneer je de Engelse taal kiest bij het pinnen, klik dan nadat je op 'withdrawal' hebt geklikt op 'without conversion' (links onderin op het scherm).

Wanneer je er voor kiest om 'with conversion' dan krijg je minder kuna's terug dan je eigenlijk hoort te krijgen, omdat je dan commissie betaald aan de desbetreffende pinautomaat.

Betalen

Soms is het zelfs mogelijk om langs de grens met de euro te betalen bij bijvoorbeeld restaurants of winkels, tankstations en bij tolpoortjes kun je eigenlijk altijd wel met de euro betalen.

Vignetten

In Kroatië hoef je niet met een vignet te rijden, dit moet echter wel in Oostenrijk en Slovenië. Het is mogelijk om deze landen te vermijden via bijvoorbeeld Italië, maar dit is niet bepaald praktisch. In Oostenrijk is één vignet meestal 10 dagen geldig, deze kosten zo’n €9,00 per stuk. In Slovenië ben je voor een maandvignet meestal zo’n €30,00 kwijt.

Vervoer

Auto

De laatste jaren heeft de Kroatische overheid veel geld gestoken in de infrastructuur van Kroatië. Hierdoor is de bereikbaarheid en veiligheid van sterk toegenomen. Vanuit Nederland bereik je Kroatië meestal het snelst via Keulen, Frankfurt, München, Oostenrijk en via Slovenië bereik je Kroatië. Een autovakantie vanuit Nederland of België is daarom een veel gemaakte keuze.

Uiteraard ben je afhankelijk vanaf waar je in Nederland vertrekt, maar over het algemeen is dit de snelste route. Bekijk voor meer informatie over tolwegen en belangrijke verkeersregels onze autovakantie pagina. Mocht je een auto willen huren in Kroatië en/of een roadtrip willen maken? Lees dan eerst onze blogs hierover, voordat je hierin een keuze maakt!

Vliegtuig

Vluchten vanuit Nederland en Duitsland naar Kroatië duren gemiddeld zo’n 2 uur, ook ben je hier uiteraard weer afhankelijk vanaf waar je vliegt. Vliegen vanaf Düsseldorf of Eindhoven ligt het meest voor de hand, omdat vanaf hier de meeste vliegtuigen vertrekken en de reistijd het kortst is. Bekijk ook onze pagina met alle vliegvelden van Kroatië. Dit zijn de grootste vliegvelden van Kroatië:

 1. Zagreb
 2. Split
 3. Dubrovnik
 4. Pula
 5. Zadar
 6. Rijeka (Krk)

Populaire campings Istrië

Camping Lanterna in Porec

Camping Lanterna

 • Porec op 15 minuten
 • Meerdere zwembaden
 • Glamping tenten
 • Strand met blauwe vlag
 • Veel schaduw plekken
 • Camping Polari in Rovinj

  Camping Polari

 • Rovinj op 15 minuten
 • 4 sterren camping
 • Meerdere zwembaden
 • Moderne accommodaties
 • Direct aan het strand
 • Camping Solaris Resort

  Camping Solaris

 • Vlakbij Sibenik
 • 4 sterren camping
 • Aquapark op loopafstand
 • Moderne accommodaties
 • Veel vermaak voor de kids
 • Drinkwater

  De laatste jaren is de kwaliteit van het drinkwater in Kroatië sterk toegenomen, dit komt vooral door de verbeterde watervoorzieningen. De Kroaten zelf drinken wel gewoon het water uit de kraan, omdat dit volgens hen veilig genoeg is om te drinken. Toch kopen wij vaak flessen water om het zekere voor het onzekere te nemen.

  Heb je een visum nodig voor Kroatië?

  In Kroatië heb je geen visum nodig. Wel is het belangrijk om een geldig Nederlands paspoort of een Europese identiteitskaart mee te nemen.

  Taal

  De taal die in Kroatië wordt gesproken is Kroatisch. Daarnaast spreekt een heel klein deel ook Servisch of Italiaans. Bij de meeste campings, hotels, restaurants en toeristische plekken wordt er ook gewoon Engels en Duits gesproken.

  Vaccinaties

  Voor Kroatië heb je geen vaccinaties nodig.

  Geografie

  Kroatië ligt in Zuidoost-Europa en grenst aan Bosnië en Herzegovina, Hongarije, Montenegro, Slovenië en Servië. In het westen grenst het complete land aan de Adriatische kust, Kroatië heeft prachtige kustplaatsen die je gezien moet hebben!

  Daarnaast kent Kroatië veel variatie in geografie en natuur. Kroatië is over het algemeen erg bergachtig, heeft meer dan 1100 eilanden en heeft een schitterende natuur met veel verschillende soorten planten, bomen, diersoorten en natuurlijk de wereldberoemde nationale parken zoals de Plitvice meren en de Krka watervallen. Vooral de eilanden van Kroatië én de nationale parken zijn in onze ogen vanwege de schoonheid de moeite waard om te bezoeken.

  Meer interessante artikelen